Muzeul Naţional al Banatului vrea să pună bazele unei şcoli de arheologie în Kârgâzstan
Muzeul Naţional al Banatului (MNB) din Timişoara vrea să pună bazele unei şcoli de arheologie în Kârgâzstan, o premieră pentru România.
17 Iulie 2018, 13:25
Prima expediție va dura două luni, arheologii urmând să plece la drum sâmbătă, după partenerii lor germani, care au pornit vineri.
"Este o expediţie arheologică în premieră naţională, are o componentă ştiinţifică, una arheologică, dar şi geografică şi va urma 'Drumul mătăsii' preistoric. Sunt 15.000 de kilometri dus-întors. Expediţia este utilă pentru cercetarea ştiinţifică, dar şi pentru stabilirea de contacte şi încheierea unor protocoale cu cei de acolo, pentru că vrem să punem şi bazele unei şcoli de arheologie în acel ţinut, împreună cu partenerii din Germania. Acolo s-a săpat foarte puţin; este Drumul mătăsii, spre China şi cealaltă parte a lumii. Vor merge arheologi de la muzeul nostru. Acolo este un teren 'virgin' arheologic, nu s-au mai făcut săpături până acum", a declarat pentru AGERPRES directorul MNB, Claudiu Ilaş.
Echipa româno-germană va străbate un traseu dificil, care va dura aproape două săptămâni, prin Ucraina - Rusia - Kazahstan - Kârgâzstan, până la destinaţia finală, platoul Suusamyr.
Cercetătorii vor să descopere urme ale 'Drumului mătăsii', care ar fi existat în urmă cu aproape 4.000 de ani şi care lega Asia de spaţiul mediteranean.
"Ruta cunoscută ca 'Drumul mătăsii' traversează lanţuri muntoase de peste 5.000 de metri altitudine, ceea ce ar fi reprezentat o problemă reală, iar vremea nu ar fi permis oricând traversarea munţilor", a afirmat arheologul Andrei Balarie, într-o conferinţă de presă.
Arheologul Andrei Balarie a mai menţionat faptul că membrii expediţiei au aflat că pe traseu spre destinaţia finală pot întâlni şi comunităţi de români, cu care ar dori să intre în contact.
"Am aflat că există comunităţi de români. Ne-am gândit să le punem pe harta traseului şi să mergem să vorbim cu ei. Din câte am înţeles, în Kazahstan ar fi câteva zeci de mii de români, dar mulţi nu mai vorbesc limba română. Am dori să ne documentăm mai mult", a declarat Andrei Balarie.
Echipa româno-germană care pleacă în Kârgâzstan este puternic sudată de mai mulţi ani, după ce au lucrat împreună în şantierele arheologie la iacurile din localitatea timişeană Corneşti.
Expediţia costă 90.000 de lei, asiguraţi integral de Consiliul Judeţean Timiş, şi se folosesc două maşini de teren puse la dispoziţie de un sponsor.
Sursa: AGERPRES
Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie
Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli