Ascultă Radio Antena Satelor Live

Obiceiurile alimentare sunt influențate genetic

Carne, brânză, tofu, ceai, cafea... obiceiurile noastre alimentare sunt înscrise în genele noastre. Acestea sunt concluziile unei noi cercetări efectuate de cercetători japonezi.

Obiceiurile alimentare sunt influențate genetic

02 Februarie 2023, 10:47

Dragostea ta pentru brânză sau dezgustul tău pentru cafea nu s-ar datora experiențelor tale nutriționale, creșterii sau șanselor tale. Gusturile alimentare sunt pur și simplu scrise în genele tale, potrivit cercetătorilor de la Centrul RIKEN pentru Științe Medicale Integrative (Japonia) și de la Universitatea din Osaka. Ei au descoperit 9 gene legate de obiceiurile alimentare. Trei dintre ele au fost asociate și cu anumite boli precum cancerul sau diabetul.

Gustul pentru carne, brânză sau cafea scris în gene
Cercetătorii au studiat datele genetice și obiceiurile alimentare ale a peste 160.000 de japonezi. Această analiză le-a permis să găsească 9 loci (poziția fixă ​​a unei gene sau a unui marker genetic pe un cromozom) asociate cu consumul de cafea, ceai, alcool, iaurt, brânză, natto (soia fermentată), tofu, pește, legume sau carne.
Primele asociații dieta-genom analizate par să arate că ingredientele erau importante și uneori interdependente. De exemplu, echipa științifică a evidențiat o corelație genetică pozitivă între consumul de brânză și iaurt. Adică, oamenii ar avea tendința de a avea ambele trăsături în ADN-ul lor.
„Știm că ceea ce mâncăm definește cine suntem, dar am descoperit că ceea ce suntem definește și ceea ce mâncăm”, spune Yukinori Okada, care lucrează la centrul RIKEN și profesor la Universitatea Osaka.

Au fost descoperite 10 noi asociații între dietă și genom
În total, oamenii de știință japonezi au descoperit 10 asocieri între dietă și genom care nu fuseseră niciodată raportate înainte. Dintre acestea, patru se refereau la cafea și trei la alcool. În plus, una dintre variațiile genetice deja cunoscute ca fiind asociate cu cafeaua și alcoolul s-a dovedit a fi legată de aproape fiecare aliment examinat.
„Am descoperit că această variație particulară a nucleotidelor ADN din gena ALDH2 a fost legată de consumul redus de alcool, natto, tofu și pește și, în același timp, cu un consum mai mare de cafea, ceai verde, lapte și iaurt”, precizează. expertul.

Boli înscrise și în aceste gene
Genele conțin o mulțime de informații. Prin urmare, cercetătorii au vrut să știe dacă anumite variații genetice i-au făcut pe oameni „să expună riscului” de a consuma anumite alimente. Ei au analizat dacă asociațiile dintre dieta și genom, scoase la lumină de munca lor, au fost, de asemenea, legate de patologii grave. Rezultatele lor au arătat că șase dintre ele au fost legate de cel puțin un fenotip de boală, inclusiv mai multe tipuri de cancer, precum și diabet de tip 2.

Pentru Yukinori Okada, această descoperire poate îmbunătăți îngrijirea sănătății. „Prin estimarea diferențelor individuale în obiceiurile alimentare din perspectivă genetică – în special „riscul” de a fi un consumator de alcool – putem contribui la crearea unei societăți mai sănătoase”, a spus el.

Predicții seismice mai precise? Oamenii de știință dezvoltă algoritmi pentru cutremurele majore
Stiinta 11 Octombrie 2024, 16:24

Predicții seismice mai precise? Oamenii de știință dezvoltă algoritmi pentru cutremurele majore

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat algoritmi care contribuie la o mai bună înţelegere a faptului că seismele mici care cresc...

Predicții seismice mai precise? Oamenii de știință dezvoltă algoritmi pentru cutremurele majore
O furtună geomagnetică puternică va afecta Pământul
Stiinta 10 Octombrie 2024, 15:54

O furtună geomagnetică puternică va afecta Pământul

O importantă masă de particule solare se lovesc joi de Pământ, putând declanşa o 'severă' furtună geomagnetică de clasa G4,...

O furtună geomagnetică puternică va afecta Pământul
Oamenii de știință deschid calea spre recolte mai rezistente, după descifrarea fotosintezei
Stiinta 26 Septembrie 2024, 14:46

Oamenii de știință deschid calea spre recolte mai rezistente, după descifrarea fotosintezei

Un studiu israelian asupra fotosintezei poate deschide noi drumuri de inovare în domeniul agriculturii prin obţinerea unor...

Oamenii de știință deschid calea spre recolte mai rezistente, după descifrarea fotosintezei
O fereastră în trecut: ADN uman de 10.000 de ani din Africa de Sud, decodificat pentru prima oară
Stiinta 23 Septembrie 2024, 11:53

O fereastră în trecut: ADN uman de 10.000 de ani din Africa de Sud, decodificat pentru prima oară

Cercetătorii au reconstituit cele mai vechi genomuri umane din Africa de Sud, de la doi oameni care au trăit în urmă cu...

O fereastră în trecut: ADN uman de 10.000 de ani din Africa de Sud, decodificat pentru prima oară
Originea vieții: Toate organismele ar proveni din LUCA, o celulă primordială veche de 4,2 miliarde de ani
Stiinta 27 August 2024, 16:53

Originea vieții: Toate organismele ar proveni din LUCA, o celulă primordială veche de 4,2 miliarde de ani

Tot ceea ce este viu în prezent pe Pământ s-ar trage dintr-un strămoş comun, o celulă care a trăit acum 4,2 miliarde de ani,...

Originea vieții: Toate organismele ar proveni din LUCA, o celulă primordială veche de 4,2 miliarde de ani
Cro-Magnon: fața strămoșului nostru a fost deformată de o boală genetică
Stiinta 27 August 2024, 00:53

Cro-Magnon: fața strămoșului nostru a fost deformată de o boală genetică

Omul Cro-Magnon nu era în cea mai bună stare de sănătate, potrivit unui studiu francez. El suferea de o boală genetică rară...

Cro-Magnon: fața strămoșului nostru a fost deformată de o boală genetică
Oamenii trăiau în Papua de Vest încă de acum cel puţin 55.000 de ani
Stiinta 26 August 2024, 13:27

Oamenii trăiau în Papua de Vest încă de acum cel puţin 55.000 de ani

În trecutul îndepărtat al omenirii, navigatori pricepuţi au reuşit traversări curajoase din Asia spre insule din Pacific, o...

Oamenii trăiau în Papua de Vest încă de acum cel puţin 55.000 de ani
A XI-a ediţie a Taberei de astronomie 'Să cunoaştem cerul!', în perioada 29 august - 3 septembrie
Stiinta 23 August 2024, 12:34

A XI-a ediţie a Taberei de astronomie 'Să cunoaştem cerul!', în perioada 29 august - 3 septembrie

Observatorul Astronomic şi Astroclubul 'Perseus' din cadrul Muzeului 'Vasile Pârvan' din Bârlad organizează în perioada 29...

A XI-a ediţie a Taberei de astronomie 'Să cunoaştem cerul!', în perioada 29 august - 3 septembrie