Obiceiurile alimentare sunt influențate genetic
Carne, brânză, tofu, ceai, cafea... obiceiurile noastre alimentare sunt înscrise în genele noastre. Acestea sunt concluziile unei noi cercetări efectuate de cercetători japonezi.
02 Februarie 2023, 10:47
Dragostea ta pentru brânză sau dezgustul tău pentru cafea nu s-ar datora experiențelor tale nutriționale, creșterii sau șanselor tale. Gusturile alimentare sunt pur și simplu scrise în genele tale, potrivit cercetătorilor de la Centrul RIKEN pentru Științe Medicale Integrative (Japonia) și de la Universitatea din Osaka. Ei au descoperit 9 gene legate de obiceiurile alimentare. Trei dintre ele au fost asociate și cu anumite boli precum cancerul sau diabetul.
Gustul pentru carne, brânză sau cafea scris în gene
Cercetătorii au studiat datele genetice și obiceiurile alimentare ale a peste 160.000 de japonezi. Această analiză le-a permis să găsească 9 loci (poziția fixă a unei gene sau a unui marker genetic pe un cromozom) asociate cu consumul de cafea, ceai, alcool, iaurt, brânză, natto (soia fermentată), tofu, pește, legume sau carne.
Primele asociații dieta-genom analizate par să arate că ingredientele erau importante și uneori interdependente. De exemplu, echipa științifică a evidențiat o corelație genetică pozitivă între consumul de brânză și iaurt. Adică, oamenii ar avea tendința de a avea ambele trăsături în ADN-ul lor.
„Știm că ceea ce mâncăm definește cine suntem, dar am descoperit că ceea ce suntem definește și ceea ce mâncăm”, spune Yukinori Okada, care lucrează la centrul RIKEN și profesor la Universitatea Osaka.
Au fost descoperite 10 noi asociații între dietă și genom
În total, oamenii de știință japonezi au descoperit 10 asocieri între dietă și genom care nu fuseseră niciodată raportate înainte. Dintre acestea, patru se refereau la cafea și trei la alcool. În plus, una dintre variațiile genetice deja cunoscute ca fiind asociate cu cafeaua și alcoolul s-a dovedit a fi legată de aproape fiecare aliment examinat.
„Am descoperit că această variație particulară a nucleotidelor ADN din gena ALDH2 a fost legată de consumul redus de alcool, natto, tofu și pește și, în același timp, cu un consum mai mare de cafea, ceai verde, lapte și iaurt”, precizează. expertul.
Boli înscrise și în aceste gene
Genele conțin o mulțime de informații. Prin urmare, cercetătorii au vrut să știe dacă anumite variații genetice i-au făcut pe oameni „să expună riscului” de a consuma anumite alimente. Ei au analizat dacă asociațiile dintre dieta și genom, scoase la lumină de munca lor, au fost, de asemenea, legate de patologii grave. Rezultatele lor au arătat că șase dintre ele au fost legate de cel puțin un fenotip de boală, inclusiv mai multe tipuri de cancer, precum și diabet de tip 2.
Pentru Yukinori Okada, această descoperire poate îmbunătăți îngrijirea sănătății. „Prin estimarea diferențelor individuale în obiceiurile alimentare din perspectivă genetică – în special „riscul” de a fi un consumator de alcool – putem contribui la crearea unei societăți mai sănătoase”, a spus el.