Oul „întors pe dos”
Dacă doriți să vă surprindeți invitații cu o idee năstruşnică şi cât se poate de simplă, citiți următorul articol şi aflați cum. Un bucătar japonez ne prezintă modul în care putem realiza un ou fiert cu gălbenuşul la exterior şi albuşul în mijloc.
11 Aprilie 2015, 09:36
Pentru început aveţi nevoie de: un ou, o bandă adezivă transparentă, o lanternă, o pereche de ciorapi de damă şi nişte cuburi de gheaţă.
Cum se realizează oul cu gălbenuşul la exterior:
1. Verificaţi culoarea oului cu ajutorul lanternei.
2. Înfăşuraţi oul în banda adezivă, pentru a întări coaja.
3. Puneţi oul într-un ciorap.
4. Ţineți ciorapul de capete şi învârtiţi rapid oul timp de câteva minute.
5. Verificaţi din nou culoarea oului. Aceasta trebuie să fie mai închisă decât la prima verificare.
6. Scoateţi oul din ciorap şi puneţi-l, cu tot cu învelişul de bandă adezivă, în apa care fierbe.
7. După câteva minute de fierbere, scoateţi oul şi puneţi-l într-un vas cu gheaţă timp de 1-2 minute.
Acesta este procedeul prin care veți obține un ou „întors pe dos”: galben la exterior şi alb în interior. Pentru a verifica rezultatul, îndepărtaţi coaja!
Dacă oul nu arată ca în imagine, însemnă că nu l-aţi învârtit suficient. Încercaţi din nou, cu un alt ou, dar învârtiţi-l mai mult timp decât pe primul.
Care este explicaţia ştiinţifică a acestei modificări?
Gălbenuşul, ce se situează în mod normal în mijlocul oului, este mai dens decât albuşul şi, în cursul rotirii, este împins spre exterior de forţa centrifugă şi se separă de albuş, care ajunge astfel la interior.
Din acest motiv este important să rotiţi foarte bine oul. Dacă oul nu este învârtit suficient, gălbenuşul nu se separă complet de albuş, ci rămâne amestecat cu acesta, iar oul va fi în întregime galben.
Text: Patricia Pălivan
Sursa: dailymail.co.uk