Risc mai mare de autism la copiii ale căror mame sunt diabetice
Riscul de autism s-ar multiplica la copiii ale căror mame au diabet zaharat de tip 1, tip 2 sau gestațional, adică diabet dezvoltat în timpul sarcinii, arată cercetătorii din California.
31 Ianuarie 2023, 13:20
Riscul de a dezvolta tulburare de spectru autist (ASD) este mai mare la copiii ale căror mame sunt diabetice. Până acum, oamenii de știință au demonstrat impactul diabetului de tip 2 preexistent și al diabetului gestațional. Acolo, concluziile unei echipe de cercetători din California, prezentate la cele 78 de sesiuni științifice ale Asociației Americane de Diabet, se referă și la influența diabetului matern de tip 1.
Studiul lor a implicat aproape 420.000 de copii născuți între 1995 și 2012. Autorii au analizat apariția autismului la copiii ale căror mame sufereau de una dintre cele trei forme de diabet. Rezultate:
- Riscul de TSA a fost mai mare la copiii ale căror mame aveau diabet zaharat de tip 1, tip 2 și gestațional, diagnosticați la 26 de săptămâni de gestație, comparativ cu lipsa expunerii la diabetul matern.
- Expunerea la fumatul matern și calculul indicelui de masă corporală (IMC) înainte de sarcină au modificat doar puțin rezultatele.
- Severitatea diabetului matern matern și timpul de expunere (devreme sau târziu în timpul sarcinii) au fost toți factori de risc în apariția tulburărilor autiste la copii.
„Rolul potențial al glicemiei materne, al prematurității și al hipoglicemiei neonatale rămâne de explorat”, au spus cercetătorii. Înainte de a adăuga că nu au evaluat riscurile paterne și alte expuneri intrauterine și postnatale.
O boală cu trei fețe
Diabetul de tip 1 apare cel mai adesea înainte de vârsta de 35 de ani, în special la copii și adolescenți. Ea corespunde unei defecțiuni a sistemului imunitar care nu recunoaște celulele producătoare de insulină și le distruge. Simptomele diabetului de tip 1 sunt cele ale hiperglicemiei și apar brusc.
Diabetul de tip 2 poate fi legat de secreția insuficientă de insulină sau de insensibilitatea celulară la acțiunea sa. Simptomele acestui diabet pot trece neobservate pentru o lungă perioadă de timp deoarece boala poate evolua în tăcere timp de câțiva ani. Patologia este adesea descoperită în urma unor complicații precum un atac de cord sau o scădere a acuității vizuale.
În ceea ce privește diabetul gestațional, acesta se manifestă în al doilea trimestru de sarcină și afectează aproape 6% dintre femeile însărcinate. Spre deosebire de celelalte două tipuri de diabet, boala dispare după naștere. Pe lângă faptul că este un potențial factor de risc în apariția tulburărilor autiste la copii, diabetul gestațional poate împiedica și nașterea. În timpul sarcinii, bebelușul riscă să dezvolte o greutate excesivă, care poate îngreuna și complica nașterea (ruperea perineului, recurgerea la epiziotomie, forceps sau cezariană).