ROMÂNUL care a uimit NASA cu proiectul său genial!
De proiectul unei sonde robotice care să se poată menţine “plutind” în atmosfera densă a planetelor gigantice gazoase pentru a le explora, fiind capabilă în acelaşi timp să-şi reîncarce bateriile de la vânt se ocupa o echipă de ingineri NASA de la Jet Propulsion Laboratory. Echipa este coordonată de către cercetătorul de origine română Adrian Stoica.
14 Mai 2016, 14:39
O sondă similară aparținând NASA, numită Galileo, a fost lansată în atmosfera lui Jupiter în anul 1995. Această sondă a coborât lent, frânată de o paraşută, dar a rezistat doar aproximativ 60 de minute, după care a fost distrusă de presiunea şi temperaturile ridicate din atmosfera giganticei planete.
Spre deosebire de această sondă paraşutată,“windbot”, sonda creată de echipa condusă de românul Adrian Stoica deschide seria unei noi clase de sonde robotice concepute în aşa fel încât să rămână suspendate în atmosfera unei planete pentru lungi perioade de timp, fără a avea nevoie de aripi pentru portanţă sau de baloane cu aer cald. Mai mult decât atât, noua sondă ar putea fi dotată cu rotoare pentru portanţă şi pentru a putea să-şi schimbe direcţia.
Studiul finanţat de NASA îşi propune să demonstreze dacă astfel de sonde ale viitorului vor putea să se menţină în atmosfera unor planete precum Jupiter sau Saturn şi, în acelaşi timp, să se alimenteze cu energie.
În plus, pentru a rămâne aeropurtat pentru o cât mai îndelungată perioadă de timp, un “windbot” va trebui să-şi poată reîncărca bateriile folosind forme de energie disponibile în atmosfera planetelor pe care le va explora. O astfel de sondă nu trebuie să fie dependentă de energia solară pentru a putea explora pentru perioade extinse de timp şi părţile întunecate ale acestor planete: “sămânţa de păpădie se menţine foarte uşor în aer. Se roteşte atunci când este în cădere, generând portanţă, ceea ce-i permite să rămână plutind prin aer o lungă perioadă de timp, purtată de vânt. Vom explora acest efect în variantele de windboţi pe care le vom încerca”, a explicat Adrian Stoica.
Deși drumul este lung până când un astfel de concept se va transforma în realitate, proiectul susținut de cercetătorul Adrian Stoica ar face posibilă trimiterea multor astfel de sonde care să transmită date din diferite părţi ale atmosferei lui Jupiter. “Încă nu ştim dacă această idee este cu adevărat fezabilă. Vom studia problema şi vom încerca să aflăm. Important este însă că astfel de proiecte ne stimulează să venim cu noi şi noi abordări ale problemei, iar acest tip de gândire este extrem de valoros”, a mai susţinut inginerul român.