Soarele a lăsat Marte fără atmosferă
Erupţiile solare au provocat dispariţia unei mari părţi a atmosferei marţiene în trecutul îndepărtat al acestei planete, distrugând un climat care a fost propice dezvoltării vieţii, conform unui raport al NASA care prezintă primele rezultate ştiinţifice ale misiunii sondei orbitale MAVEN (n.r. - Mars Atmosphere and Volatile Evolution).
17 Noiembrie 2015, 07:30
Acestea sunt concluziile unuia dintre cele patru studii realizate pornind de la datele adunate de instrumentele sondei orbitale, concluzii ce au fost publicate în ultimul număr al revistei americane "Science".
"Eroziunea provocată de vântul solar este un mecanism important al procesului de pierdere a atmosferei şi a fost suficient de puternică pentru a distruge climatul marţian", a declarat într-o conferinţă de presă Joe Grebowsky, responsabil ştiinţific al misiunii MAVEN.
Atmosferă similară cu a Pământului, în trecut
În urmă cu miliarde de ani, Marte era o planetă foarte asemănătoare Pământului. Ceva s-a întâmplat însă acum 3,7 miliarde de ani, iar rezultatul a fost schimbarea radicală a climei acestei planete care a devenit un deşert dezolant şi rece, o lume lipsită de viaţă.
De o lungă perioadă de timp oamenii de ştiinţă se întreabă ce s-a întâmplat cu apa de la suprafaţa Planetei Roşii şi cu dioxidul de carbon din atmosfera sa - ambele resurse importante pentru viaţa vegetală.
Acum NASA este cu un pas mai aproape de a răspunde acestor întrebări în urma datelor obţinute de misiunea sondei MAVEN, sondă aflată de un an pe orbita marţiană.