Studiu: Când sunt fericiţi, caii pufnesc mai des şi îşi îndreaptă urechile în faţă
Caii pufnesc mai des când se simt confortabil şi sunt fericiţi. Aceste informații îi pot ajuta pe îngrijitorii lor să le ofere condiţii mai bune de trai.
13 Iulie 2018, 13:50
Acestea sunt modalități de comunicare ale cailor și reprezintă informații extrem de utile pentru cei care îi îngrijesc - informează UPI.
Îngrijirea corespunzătoare a animalelor implică minimizarea stresului acestora. Însă, cum pot şti îngrijitorii dacă animalele lor sunt fericite sau dacă, din contră, se simt deranjate? În special în cazul cailor, interpretarea emoţiilor este dificilă, multe dintre semnalele psihologice transmise de aceştia fiind ambigue, iar studiile efectuate pe tema lor au condus la rezultate contradictorii.
Mulţi proprietari şi îngrijitori de cai au observat o asociere între pufniturile acestora şi mediile pozitive, însă această conexiune nu a fost testată până în prezent în mod ştiinţific.
O echipă de oameni de ştiinţă din Franţa a monitorizat frecvenţa pufniturilor în rândul a 48 de cai. Jumătate dintre aceştia erau utilizaţi la călărie, ţinuţi în medii închise şi separaţi în staule individuale. Cealaltă jumătate era compusă din cai crescuţi în condiţii mai apropiate de cele naturale, în grupuri care păşteau în libertate.
Caii de călărie au pufnit mai des când li s-a permis să pască în comparaţie cu timpul petrecut în grajd. În toate scenariile, însă, exemplarele care trăiau în grupuri pe păşune au pufnit mai des decât ceilalţi cai.
Cercetătorii au descoperit de asemenea o corelaţie între pufnituri şi poziţionarea urechilor către în faţă sau în laterale, un alt indicator al unei stări interioare pozitive.
"Pufnetul, un semnal non-vocal produs prin expirarea aerului prin nări, este asociat în cazul cailor cu situaţiile şi stările pozitive, pe păşune, în timpul hrănirii, şi cu urechile poziţionate către în faţă", a notat într-un comunicat de presă cercetătoarea principală Mathilde Stomp de la Universitatea Rennes.
"În plus, este mai frecvent la caii care nu sunt în bună stare. Rezultatele oferă un potenţial instrument important deoarece pufniturile par a fi un posibil indicator fiabil cu privire la emoţiile pozitive care pot ajuta la identificarea situaţiilor apreciate de cai", a adăugat specialista.
Concluziile studiului au fost publicate în jurnalul PLOS One.
Sursa: Agerpres
Sursa foto: ecomagazin.ro
Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie
Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli