Taina fulgilor de nea (VIDEO)
Cu toții așteptăm prima zăpadă care îmbracă totul într-un alb imaculat, oferind unul dintre cele mai frumoase spectacole ale naturii. Fulgii de nea sunt cei care dau culoare și strălucire iernii. În absența lor, farmecul acestui anotimp este mult diminuat.Prima persoană care a fotografiat un fulg de nea a fost americanul Wilson Bentley (1865 - 1931), cu ajutorul unui microscop ataşat de cameră.
22 Octombrie 2016, 12:04
Fulgii de nea sunt combinaţia mai multor cristale de gheaţă, însă formele pe care le iau sunt de o complexitate incredibilă.
Cu toții știm că fiecare fulg de zăpadă îmbracă o forma unică; aceștia nu sunt identici și nici nu sunt la fel pe toate laturile, deoarece temperaturile instabile, prezența murdăriei și alți factori existenți în atmosferă pot produce asimetria lor.
Mai puțin cunoscut este însă faptul că forma lor depinde de temperatura la care aceștia se formează. De aceea, misterul fulgilor de nea gravitează în jurul morfologiei lor.
Testele de laborator au analizat fenomenul apariției fulgilor de nea. Cristalele de gheață se formează din vapori de apă care îngheață pe o bază formată dintr-o particulă de praf în interiorul norilor. Când mercurul termometrelor scade între –1°C și –3°C, fulgii de zăpadă cristalizează sub formă aplatizată sau dendritică. Pe la –5 °C apar acele și cristalele columnare. Dacă temperatura scade și mai mult, fulgii revin la formele de cristalizare dendritice sau aplatizate. Iar atunci când fulgii de nea încep să se formeze în formă columnară la circa –5 °C însă ajung apoi la tempreaturi mai reci sau mai calde, cristalele capătă în final forma unor coloane cu capac – în parte columnare, în parte aplatizate. Cu cât umiditatea atmosferică este mai mare, cu atât vor avea structuri mai complexe.
De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au împărţit fulgii de zăpadă în zece forme de bază, clasificare folosită şi azi. Cele zece forme sunt: scuturile, stelele, coloanele, acele, dentritele, coloanele cu capac (în parte columnare, în parte aplatizate), particulele neregulate, granulele, granulele de gheaţă şi grindina.
Cei mai mulţi cred că zăpada este albă sau albastră însă în realitate zăpada este incoloră. Cristalele de zăpadă reflectă foarte bine lumina şi din această cauză zăpadă produce iluzia mai multor culori.
Forma finală a unui fulg de zăpadă este o poveste a istoriei sale, ceea ce îl face special și magic.
{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=VYrF3sFBY20&feature=youtu.be{/youtube}