Tratarea cancerului cu ajutorul celulelor T – o nouă etapă revoluţionară în lupta cu această maladie
Umanitatea este măcinată din ce în ce mai mult de această boală, care îi răpune atât fizic cât şi psihic pe cei afectaţi. În ciuda eforturilor globale de a găsi o soluţie viabilă în combaterea acestei maladii, nici un tratament nu a fost declarat până acum oficial drept leacul pentru cancer.Vindecarea cancerului este o luptă încă în desfășurare, ce preocupă şi ţine ocupaţi mulţi oameni de știință, în încercarea de a descoperi antidotul pentru această cumplită boală.
05 Martie 2016, 14:37
Recent, o echipă internaţională de cercetători a primit rezultate extraordinare în lupta cu cancerul, folosind celulele proprii ale sistemului imunitar al pacienţilor. Această descoperire revoluţionară ar putea fi începutul unei noi etape în lupta cu maladia.
Noul tratament cu celule T este un tip de imunoterapie ce implică luarea propriilor celule imune ale sistemului imunitar al pacienţilor, în special, celule albe numite celule T şi reprogramarea lor pentru a ataca tumorile.
Celulele T killer sau limfocitele T killer, sunt o clasă specială de celule ale sistemului imunitar, implicate în apărarea organismului prin atacarea şi distrugerea microorganismelor patogene sau a celulelor canceroase, anormale. Limfocitele T sunt produse în număr mic în organism, dar se crede că injectarea lor în cantităţi mari ar putea potenţa funcţia sistemului imunitar şi ar conduce astfel la distrugerea cancerului.
Aceste celule denumite “ bodyguarzi ai organismului” se mişcă constant, investigând mediul. După ce au detectat o celulă infectată sau una canceroasă, acestea atacă membrana celulei şi injectează proteine toxice mortale în interior. Mecanismul prin care se realizează această imunoterapie a fost comparat cu crearea unei vaccin la comandă, ca răspuns împotriva cancerului.
Oamenii de ştiinţă au lucrat cu imunoterapia zeci de ani, dar au început recent testarea acestei noi terapii cu celule T la om. Din cauza naturii experimentale a cercetării, studiile au fost limitate doar pentru pacienţii care nu mai răspund la alte tratamente şi au doar câteva luni de trăit. În mod surprinzător, tratamentul are un potenţial incredibil pentru pacienţii cu tumori care nu răspund la nici un fel de tratament.
Rezultatele obţinute au reuşit să-i surprindă chiar şi pe cercetători : „să fiu sincer, pentru a obţine aşa o rată de răspuns la aşa pacienţi avansaţi, este fără îndoială un lucru fără precedent în medicină”, a explicat Stanley Riddell, un cercetător de imunoterapie de la Centrul de Cercetare Fred Hutchinson din Seattle.
Cercetătoarea de origine italiană, Chiara Bonini, a vorbit, la rândul său, cu mult optimism despre această nouă terapie :„Aceasta este într-adevăr o revoluţie. Celule T sunt un medicament viu, şi în special, acestea au potenţialul de a persista în corpul nostru pentru toată viaţa”, a declarat aceasta.
Un aspect nefavorabil al acestei terapii este că, după o perioadă de timp, celule T devin istovite, iar unele tipuri de tumori se învaţă să le evită, permiţându-le definitiv să scape de sistemul imunitar.
Acesta este cazul când intervine imunoterapia. Pentru a accelera sistemul, oamenii de ştiinţă efectuează ceea ce este cunoscut sub numele de transfer a celulelor T adoptive.
Odată ce sunt readuse în interiorul corpului, aceste noi proiectate celule T se regenerează pentru a crea o armată de celule ale sistemului imunitar pregătite să doboare definitiv tumorile.
Folosind această tehnică, Ridell raportează că colegii săi au obţinut o „regresie continuă” în cazurile anterior necurabile de leucemie limfoblastică acută, Limfom non-Hodgkin şi leucemie limfocitară cronică.
Rezultatele a fost prezentate spre publicare, şi sunt acum în curs de evaluare ştiinţifică, ceea ce înseamnă că noi nu putem fi prea încântaţi pentru moment, şi sunt încă o mare cantitate de detalii de prelucrat. Însă rata de succes de 94 la sută ce a a implicat un număr de 40 de participanţi, ne dă o rază de speranţă în ceea ce priveşte lupta continuă pentru găsirea unei soluţii în tratarea cancerului.