Uluitor! Terapia cancerului pancreatic, descoperită de americani
Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai dificile tipuri de cancer, deoarece este greu de diagnosticat, răspunde slab la tratament și se răspândește rapid la organele din jur, cum ar fi stomacul și intestinul subțire. Cercetătorii americani au dezvoltat o terapie revoluționară care i-ar putea totuși veni de hac!
02 Februarie 2015, 21:53
O nouă combinație de medicamente - vaccinul CRS-207 și GVAX Pancreas - ar putea fi aprobată în curând în Statele Unite, ca fiind cea mai revoluționară terapie a cancerului pancreatic, cu efecte vizibile inclusiv în ce privește cancerul care a dezvoltat deja metastaze. Autoritățile de reglementare americane au anunțat că, deși o astfel de aprobare durează de obicei ani întregi, dată fiind gravitatea bolii pentru care această terapie e necesară, se vor face eforturi pentru ca documentele să fie finalizate în doar câteva luni.
Terapia a fost dezvoltată pe baza datelor strânse în urma a două studii, la care au participat 93 de pacienți cu cancer pancreatic metastatic, care nu au răspuns la alte tratamente. Cercetările au dovedit că pacienții care au primit medicamentul GVAX Pancreas împreună cu vaccinul împotriva cancerului CRS-207 au răspuns mai bine la tratament decât cei care au primit numai GVAX. Acest tratament are în principal rolul de a stimula sistemul imunitar, ducând la prelungirea vieții bolnavilor cu cancer pancreatic metastatic.
Pancreasul este un organ digestiv situat în spatele stomacului și mărginit de ficat, intestin subțire și splină. Acesta secretă enzime care au rolul de a „rupe” moleculele din alimentele ingerate, ajutând digestia. Sucurile pancreatice sunt eliberate în partea superioară a intestinului subțire, ajutând la digerarea grăsimilor, carbohidraților și proteinelor.
Ca glandă endocrină, pancreasul secretă doi hormoni, insulină și glucagon, care au funcția de a regla nivelul de zahăr din sânge, în cursul zilei. Acești hormoni sunt eliberați direct în fluxul sanguin, unul acționând pentru a reduce zahărul din sânge și celălalt pentru a-l ridica. Menținerea nivelurilor adecvate de zahăr din sânge este vitală pentru organism, mai ales pentru creier, ficat și rinichi, astfel încât să poată funcționa în mod corespunzător.
Potrivit Institutului National al Cancerului din Statele Unite, peste 45.000 de cazuri noi de cancer pancreatic au fost raportate în această țară anul trecut, iar proape 40.000 de pacienți și-au pierdut viața. Deși cancerul pancreatic reprezintă mai puțin de 3 la sută din diagnosticele noi de cancer, în fiecare an, aceasta este a patra cauză de deces prin cancer. Comparativ cu alte tipuri de cancer, rata de supraviețuire a celor diagnosticați cu cancer pancreatic este foarte scăzută, cei care supraviețuiesc până la 5 ani reprezentând aproximativ 5 procente.
Acest lucru, datorează în primul rând lipsei de instrumente de diagnosticare preventivă, pentru acest tip de cancer. Spre deosebire de prostată sau cancer de sân, nu există nici un test anual sau biomarker care să asigure diagnosticarea precoce a bolii.
Cauza exactă a cancerului de pancreas este încă necunoscută, dar anumiți factori de risc, cum ar fi fumatul, antecedentele familiale și pancreatita cronică, cresc riscul de apariție a bolii.
Semnele de cancer pancreatic, de obicei, nu apar până când boala este avansată, ceea ce îl face foarte dificil de diagnosticat. Unele simptome includ: dureri abdominale superioare, îngălbenirea pielii și a albului ochilor, pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate, cheaguri de sânge. Dacă medicul suspectează un cancer pancreatic, atunci va trebui să faceți pentru confirmare un test de imagistică, cum ar fi CT sau RMN, pentru a diagnostica cancerul, sau o biopsie de țesut de pancreas.
Tratamentul cancerului pancreatic poate include chirurgie, chimioterapie și / sau radioterapie. În funcție de mărimea tumorii, chirurgia poate elimina doar o masă canceroasă din pancreas sau o parte a pancreasului.