Un posibil tratament universal al cancerului, descoperit din întâmplare
Căutând o modalitate de a le proteja pe femeile însărcinate de malarie, boala ce poate produce o serie de probleme medicale severe, deoarece atacă placenta, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, au facut accidental o descoperire care poate schimba istoria oncologiei.
25 Septembrie 2017, 07:33
Oamenii de ştiinţă au descoperit că anumite proteine de malarie ar putea fi utilizate ca o armă foarte eficientă împotriva cancerului, constatând că, în ambele cazuri proteinele de malarie se atașează de același carbohidrat.
În timpul studiilor, aceştia au combinat un fragment de proteină, folosit de vaccinul contra malariei, cu o toxină. Fragmentul poate fi introdus ulterior în celulele canceroase pentru a elibera toxina, distrugând celulele tumorale. Potrivit autorilor studiului, noua metodă ar fi eficientă în cazul a 90% din tipurile cunoscute de cancer.
„Timp de decenii, oamenii de știință au căutat similarități între creșterea placentei și a tumorilor. Placenta este un organ, care, care într-un interval de câteva luni, crește de la câteva celule până la un organ care are o greutate de aproximativ un kilogram, furnizând embrionului oxigen și nutrienții necesari într-un mediu relativ străin. Dintr-un anumit punct de vedere, tumorile fac același lucru, cresc cu agresivitate, într-un mediu relativ străin", a spus Ali Salanti, cercetător la Universitatea Copenhaga.
Metoda a fost deja testată pe celule și pe șoareci cu cancer, constatările fiind descrise într-un articol publicat în revista Cancer Cell. Cercetărorii speră ca primele teste pe pacienți umani să fie realizate în următorii patru ani.
„Întrebarea principală este dacă această metodă va funcționa și în corpul uman și dacă corpul va putea tolera dozele necesare fără a dezvolta efecte adverse. Noi suntem optimiști deoarece proteina pare să se atașeze doar de un carbohidrant ce se găsește doar în placentă și la tumorile canceroase”, afirmă unul dintre cercetătorii danezi.