Undele cerebrale și "călătoria" gândurilor noastre
Creierul este un mecanism atât de complex încât oamenii de știință ar mai avea nevoie de mii de ani de acum încolo ca să-i descopere toate secretele.
21 Iunie 2018, 07:03
Cu fiecare an ce trece, știința a pătruns tot mai mult în misterele acestuia, reușind să edifice care sunt granițele cunoașterii, cum ne putem mări în mod conștient capacitățile cognitive, cum să ne îmbunătățim sănătatea sau cum să avem acces la stări modificate de conștiință.
Creierul este alcătuit din bilioane de celule care se numesc neuroni, aceștia folosind electricitatea pentru a comunica între ei. Celulele creierului își trimit semnale una celeilalte. Combinația de milioane de neuroni care emit simultan impulsuri produce o cantitate enormă de activitate electrică în creier. Această activitate poate fi detectată cu un echipament medical (EEG) care măsoară nivelurile de electricitate în diferite zone ale scalpului.
Apariția primului dispozitiv EEG (electroencefalograf) a adus cu sine o serie de informații esențiale despre creier. Atunci s-a descoperit faptul că acesta are tendința de a produce cinci tipuri principale de unde cerebrale: gamma, beta, alfa, theta și delta. Mai târziu, începând cu anii ‘60 când lumea devenea din ce în ce mai interesată să experimenteze stări mentale de vârf, cercetătorii au început să studieze schimbările pe care le simt oamenii atunci când accesează undele alfa și theta.
Descoperirea undelor cerebrale a avut drept consecință o altă constatare: faptul că activitatea din creier se schimbă în funcție de ceea ce simte și face persoana, descoperindu-se că undele cerebrale ale unei persoane care dormea erau mult diferite față de undele cerebrale pe care le avea atunci când era trează.
Iată cum influențează undele cerebrale starea mentală a unei persoane:
Undele Gamma au în vedere hiperactivitatea creierului specifică învățării. Acestea apar la formarea ideilor, în procesarea memoriei și a limbajului. Undele Gamma dispar în starea de inconștiență indusă de anestezie.
Undele Beta "au grijă" de starea de conștiență a creierului. Este vorba despre starea activă pe care cei mai mulți oameni o au în timpul zilei. O caracteristică a acestei stări este orientarea spre mediul exterior.
Disfuncțiile undelor cerebrale Beta pot cauza tulburări psihice (îngrijorarea, stresul, frică, paranoia, iritabilitatea, toanele, furia, nervozitatea, insomnia și anxietatea).
Undele Alfa
Dimineața, imediat după ce ne trezim, și seara, înainte să adormim, suntem în această stare cerebrală. Când închidem ochii, creierul nostru produce în mod natural mai multe unde Alfa. Undele Alfa se accentuează în timpul meditațiilor sau atunci atunci când formăm amintiri. Această stare reduce disconfortul și durerea, stresul și anxietatea, fiind considerată un remediu rapid împotriva stresului și calea cea mai sigură către extaz, energie, iluminare și conștiință superioară.
Undele Theta
Creierul aflat în aceastî stare poate avea capacitatea de a se reprograma, de aceea este extrem de receptivă pentru hipnoterapie și autohipnoză, folosind afirmații înregistrate și sugestii. Starea Theta este caracterizată de somn ușor, relaxare extremă, intuiție, inspirație, răspuns la întrebări importante, conexiune cu alții.
Totodată, această stare îi ajută pe oameni să experimenteze un nou tip de conștiință corporală, cu ajutorul căreia să se vindece și să se regenereze rapid din punct de vedere fizic. Starea theta pare să aibă, din toate punctele de vedere ceva magic.
Undele Delta
Delta este traseul cu cele mai încetinite unde cerebrale. Când undele tale dominante sunt Delta corpul se vindecă și își resetează ceasurile interne. Este cea mai bună stare pentru sistemul imunitar. Nu visezi în această stare, ești complet inconștient.