VIDEO: Robo-culegătorul de mere, în curând, o realitate
Merele sunt cele mai consumate fructe în România, dar și la nivel global, acestea se află în topul preferințelor. Spre exemplu, în SUA, merele se află pe locul al doilea în rândul celor mai vândute fructe, conform rezultatelor unui studiu realizat de Departementul de Agricultură al SUA.
02 Martie 2017, 11:59
Totuși, de peste două secole, modul în care acestea sunt culese a rămas aproape neschimbat, implicând un proces manual și anevoios.
De aceea, un centru de cercetare nonprofit din SUA, SRI Ventures, a investit într-un startup de robotică, Abundant Robotics Inc., care are ca scop automatizarea procesului de recoltare a merelor cu ajutorul unor roboți-fermieri, aflați în curs de dezvoltare.
Roboții au fost programați și testați astfel încât să fie eficienți. Fiecare robot este setat să culeagă câte un măr pe secundă, fără a zgâria sau a afecta în vreun fel suprafața fructului, după cu afirmă CEO-ul și cofondatorul startupului, Dan Steere.
Specialiștii au gândit un program care să recunoască merele coapte și gata de cules și un dispozitiv vacuum pentru a le desprinde de pe fiecare ramură. În viziunea lui Steere, cea mi mare provocare pentru echipa sa a fost implementarea ideii de diferențiere între mere și frunze și programarea selecției, astfel încât merele să poată fi comercializate după recoltare.
Potrivit președintelui SRI Ventures, Manish Kothari, această automatizare a procesului recoltării nu a fost posibilă până de curând, în lipsa unor inovații specifice domeniului informatic.
„Tu direcționezi robotul spre locul în care vrei să meargă, vezi și culegi mărul, iar procesul se tot repetă. Este o modalitate noninvazivă și eficientă de a recolta. Pentru a detecta cu precizie merele, trebuie să vezi milimetric în timp real.
Acest lucru presupune un software, iar pe partea de harware se va instala un cip care va permite procesarea imaginii în timp real”, a precizat Manish Kothari.
De asemenea, roboții pot fi alimentați de la niște tractoare care deja sunt foslosite în pomicultură.
Startup-ul își propune ca în următorii doi ani să producă și să comercializeze în serie robo- culegători de mere și să își mărească echipa care, în prezent, însumează doar opt oameni.
Compania a probat funcționalitatea și eficiența roboților, aflați încă în faza de proiect, în livezile din Washington și din Australia.
Cu o producție de 100.000 de tone anual, România ar putea beneficia de pe urma acestei noi tehnologii.
{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=TBcWZcjXr-I{/youtube}
Text: Alexandra Mocanu
Sursa:techcrunch.com