-

VIDEO. Castelul de lut din Valea Zânelor - călătorie în lumea de basm a copilăriei

"Copilăria este locul unde Dumnezeu poate fi substituit cu un simplu surâs" și suntem determinați să credem că așa este. Deși pare desprinsă dintr-un basm, această construcție care ne duce cu gândul la paradisul pierdut al copilăriei chiar există.

Aceasta nu se aflș pe un tărâm îndepărtat ci chiar la noi, la circa 50 de km de Sibiu, în satul Porumbacu de Sus.

"Castelul" inspirat din poveștile copilăriei este un vis devenit realitate pentru Răzvan Vasile și soția sa, Gabriela, doi tineri antreprenori care și-au vândut casa din București și s-au stabilit la Porumbacu de Sus, încrezători în planul lor care părea apoape nebunesc. Cu eforturi și sacrificii, dar determinați peste măsura au reușit să ducă la bun sfârșit acest proiect.

Castelul" va adăposti un hotel cu 10 camere și un restaurant cu mâncare organică, urmând să devină o adevărată atracție turistică pentru familiile cu copii, care pot bucura de lumea de poveste creată în jurul castelului.

Construcția lui a început în 2014, iar acum se apropie de final. Fundația este din beton ciclopian, structura de lemn, pereții din lut, paie, nisip și balast. Clădirea este tencuită pe exterior cu o tencuială de var hidraulic de la Kerakol (Italia) și văruită cu bidineaua. Acoperișul este din șindrilă de lemn și lăcuită cu un lac pe bază de apă. Totul este realizat cu materiale naturale, iar ferestrele şi uşile sunt diferite, fiecare cameră având intrarea sa separată.

"Am cumparăt terenul prin 2006 și din 2006 până în 2014, când efectiv ne-am apucat de lucru, am tot venit aici, ne-am uitat și ne-am dat seama că locul ăsta inspiră o poveste. Așa că ne-am dorit să construim ceva de poveste. Ca idee am plecat de la casa piticilor din Alba ca Zăpada. Ne plac poveștile. De acolo am plecat, să fie un loc plăcut și pentru cei mici și pentru cei mari. Am schimbat mai multi arhitecți, ultimul a fost cu noroc și a reușit să înțeleagă ce ne dorim. Așa am reușit să facem acest castel. Ca să construim castelul am folosit toate economiille noastre, ne-am vândut casa din București, iar cu banii de pe casă ne-am apucat de construit aici. Acum stam cu chirie" ... așa începe povestea năstrușnicului castel, relatată de proprietarul său, Răzvan Vasile.

Deși nefinalizată, construcția se bucură săptămânal de vizita a sute de curioși, fascinați de originaliatea sa: "Până acum am avut mii de vizitatori. Îmi este greu să vă spun exact. Duminica sunt undeva la 1000 de persoane, iar în cursul săptămânii undeva la 100 de persoane pe zi. Mai ales acum, pe perioada concediilor, vine foarte multă lume. Au venit oameni din Canada, din America, Argentina, Mexic, cam toată Europa - țările Nordice, Germania, Franța, Italia, Spania, Portugalia, povestește Razvan Vasile.

Foto: http://www.imperialtransilvania.com