„Peştera Tăuşoare este cea mai adâncă peşteră de calcar din România, cu o adâncime de 413,5 metri, iar proiectul include o suprafaţă supraterană protejată de 72,1 hectare”, a punctat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan.
Una dintre cele mai importante activităţi a proiectului a constituit-o elaborarea Planului de Management al Rezervaţiei ştiinţifice „Peştera Tăuşoare”, depus în vederea aprobării la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Potrivit managerului de proiect, Iulia Strugariu, în prima etapă au fost realizate studiile preliminare pentru acest plan - studii geologice, geomorfologice şi pedologice al mediului subteran şi suprateran; studii hidrologice şi climatice; cartarea şi reprezentarea grafică a zonei supraterane şi a sistemului de cavarnament, prin poziţionarea în sistem GIS - , a fost descris mediul antropic, mediul biotic şi a fost evaluată starea de conservare a speciilor.
Studiile au fost realizate, pe parcursul a 15 luni, de către specialiştii Institutului de Speologie „Emil Racoviţă”. În baza acestor date, a fost elaborat planul de management prin care se creează un cadru favorabil care să suţină cercetarea ştiinţifică, fiind stabilite activităţile permise /interzise în zona ariei protejate.
Citeste continuarea pe rasunetul.ro