4 locuri sacre în care femeilor NU le este permis să intre
Deși suntem în secolul XXI, există încă locuri în care prezența femeilor este interzisă pentru faptul că tradiția religioasă impune această cutumă.
27 Noiembrie 2016, 15:24
Iată care sunt aceste locuri și temeiul pe care se bazează aceste interdicții:
1. Muntele Athos, Grecia
Faptul că femeile nu au voie să pășească pe Muntele Sfânt este cunoscut de către toată lumea. Legenda spune că atunci când corabia în care se afla Maica Domnului s-a apropiat de ţărm, toţi idolii din munte au căzut cu feţele la pământ, sfărâmându-se în mii de bucăţi. Maica Domnului a coborât pe mal şi, pentru că i-a plăcut locul, l-a binecuvântat şi l-a rugat pe Fiul ei să-i dăruiască aşezarea, spunându-le locuitorilor de aici: „O, fii luminaţi, ascultaţi: acest loc a fost sortit mie de către Fiul meu şi Dumnezeul vostru. Voi însă, nu veţi mai rămâne mult aici, pentru că pe muntele acesta voi trimite bărbaţi din toată lumea, ca să vieţuiască în curăţie, după chipul îngerilor.“ De aceea, pe Muntele Athos este permisă prezenţa spirituală a unei singure femei și anume Maica Domnului.
2. Templul Sabarimala, India
Acest centru hindus de pelerinaj din muntele vestic Ghat al Indiei adăposteşte templul Sabarimala. Călugării au stabilit că orice femeie până la vârsta menopauzei, de regulă între 10 şi 50 de ani, nu are voie să intre în lăcaşul de cult, pentru că va întina locul.
3. Mănăstirea Frăsinei, România
Și țara noastră marchează un loc pe lista celor în care prezența femeilor nu este permisă. Este vorba despre Mănăstirea Frăsinei, aflată în comuna Muereasca, la 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea. Acest lăcaș de cult este singura mănăstire ortodoxă din România în care accesul femeilor este interzis prin legamânt. Interdicţia pentru femei a fost impusă de duhovnicul şi episcopul Calinic după o periodă de doi ani în care s-a rugat pe muntele sfânt Athos, unde femeile nu au avut niciodată acces. Femeile sunt ţinute la distanţă de mănăstire nu în urma vreunui control riguros, ci de legământul, pe care mulţi îl consideră blestem, lăsat de Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, la 17 ianuarie 1867, şi gravat pe o piatră aşezată la doi kilometri de mănăstire. Pentru a împiedica intrarea femeilor în lăcaş, călugării le poftesc la chiliile de lângă mănăstire ca să se roage şi să se spovedească.
4. Muntele Omine, Japonia
Liniştea călugărilor nu poate fi tulburată de femei nici în Templul Ominesanji de pe Muntele Omine din Japonia. Această "barieră" are drept fundament o lege antică, care consideră femeile periculoase pentru liniştea călugărilor. Accesul femeilor a fost interzis aici pentru a le face mai uşoară misiunea spirituală călugărilor şi mai ales tinerilor ucenici care trebuie să stea deoparte de tentaţiile lumii obişnuite. Templul budist nu a primit vreodată vizitatoare din cauza regulilor stricte prin care femeilor nu le este permis să escaladeze muntele și să facă pelerinaje la lăcașul de cult.