-

Lacul din Bihor care îşi schimbă culorile în funcţie de anotimp

Dacă paşii de vacanţă din această vară vă poartă şi prin Ţara Crişurilor, atunci e bine să ştiţi că Lacul Vida e musai de vizitat.

E un ţinut, pur şi simplu, de poveste. Apa din lac îşi schimbă culorile în funcţie de anotimp, iar vâltoarea din mijlocul lacului amplifică farmecul locului. Este practic un baraj in formă de pâlnie, cu bârne din lemn pe margini, care are rolul de a prelua din presiunea celor aproape 400.000 de metri cubi de apă asupra digului, atunci când plouă abundent, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Lacul Vida are o suprafaţă de 6 hectare şi o lungime de 2 kilometri. Construcţia lacului de acumulare pe cursurile Videi si Toplitei, în dreptul comunei Dobroeşti, a durat până în anul 1967 şi a fost realizat , în principal pentru minele de bauxită din regiune.

Culorile lacului te duc cu gândul la ceva exotic fiind o zonă minunataăpentru cei care caută liniştea şi ”oxigenarea”. Pe malul lacului există un drum forestier, de jur împrejurul său, care poate fi folosit pentru o plimbare în mijlocul naturii.

Cei care l-au vizitat spun că, dacă urmezi firul apei ce alimentează lacul, vei ajunge la izvor.

Dar zona este plină de izvoare şi pesteri (aproape 300 la număr), cele mai cunoscute fiind Peştera cu Cristale de la Farcu şi Peştera Meziad. Cheile Videi impresionează, de asemenea, prin frumuseţea şi lungimea lor de zece kilometri, fiind, de altfel, cele mai lungi chei din Apuseni.

Zona carstică oferă amatorilor de sporturi nautice, pescarilor, dar şi alpinistilor mediul perfect pentru pasiunile lor , în apele lacului cresc păstravi de lac, bibani şi cleni.

Lacul se află în comuna Dobroeşti din judeţul Bihor, şi se poate ajunge la el foarte uşor dinspre drumul european E79. Distanţa faţă de Oradea este de 40 de kilometri, iar traseul este următorul: Oradea – Sâmbata – Dobroeşti – Luncasprie – Valea Vida – Lacul Vida.

Foto: blog.travelminit.ro