-

Persoanele care intră în Grecia cu certificate digitale vor fi testate aleator

Cetățenii străini, inclusiv cei români, care intră în Grecia pe baza certificatului digital european COVID-19 vor fi testați prin sondaj la punctele de graniță.

Precizarea aparține Ministerului de Externe, care a corectat astfel o eroare de traducere la Ambasada României la Atena privind normele publicate de autoritățile elene, potrivit căreia toți românii ar fi urmat să fie testați obligatoriu la trecerea frontierei terestre.

De altfel, ministrul Bogdan Aurescu a și dispus concedierea traducătorului care a greșit și sancționarea celorlalți responsabili în acest caz. Vor există însă și turiști străini care vor fi testați obligatoriu la intrarea pe teritoriul elen. Este vorba despre cei vaccinați cu seruri neaprobate în Uniunea Europeană.

Titularii de certificate COVID digitale, firește, și cei veniți în România, pot intra pe teritoriul Greciei fără a fi supuși unor secții suplimentare, precum carantina, dar ar putea fi supuși unui test rapid în mod aleatoriu.

Numai călătorii din Rusia şi din terţe țări, vaccinaţi cu vaccinuri care nu au fost aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente, trebuie să aibă un test PCR negativ, efectuat în ultimele 72 de ore sau un certificat de testare rapidă efectuat cu cel mult 48 de ore înainte.

În plus, ei vor fi supuşi obligatoriu unui test rapid la punctul de intrare pe teritoriul Greciei. Toate persoanele care intră în republica elenă au obligaţia de a completa formularul PLF cu cel puţin 24 de ore înainte începerii călătoriei, indiferent de statul din care sosesc.

De asemenea, companiile aeriene avertizează publicul călător că vor exista întârzieri sau chiar s-ar putea crea şi haos pe aeroporturile din Uniunea Europeană, ca urmare a verificării certificatelor COVID-19, care începe de astăzi, informeaza Radio Romania Actualitati.

Foto: pixabay

Articole înrudite