-

Spania și Portugalia, în zona roșie. Ce presupune acest lucru pentru cei care intră în țară

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat astăzi lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Spania, Portugalia, Olanda, Andorra, Georgia și Malaysia au intrat în zona roșie, în urma creșterii incidenței de infectare cu coronavirus.

În zona galbenă au trecut Grecia, Luxemburg, Gibraltar, Kazakhstan, Insulele Feroe și Libia.

Astfel, persoanele care sunt vaccinate împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din zone aflate pe lista galbenă sau pe cea roșie.

În schimb, cei nevaccinați care intră în România din țările aflate pe lista galbenă stau în carantină 14 zile, dacă nu prezintă un test PCR negativ.

Cei nevaccinați care vin din țările incluse în zona roșie sunt nevoiți să stea în carantină, indiferent dacă prezintă sau nu un test PCR negativ.

Comitetul a mai aprobat un proiect pilot de 60 de zile în baza căruia vor fi folosiți câini pentru detectarea persoanelor infectate cu coronavirus care aterizează pe aeroportul din Sibiu.

Citiți AICI lista statelor cu risc epidemiologic actualizată (15.07.2021).

Uniunea Europeană a adăugat Ucraina la o listă de țări pentru care recomandă eliminarea restricțiilor de călătorie legate de COVID-19.

Între timp, Rwanda și Thailanda au fost eliminate de pe lista sigură, a precizat într-un comunicat Consiliul European, care reprezintă cele 27 de state membre ale UE.

Ucraina se alătură unei liste care cuprinde acum alte 23 de țări - Albania, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bosnia, Brunei, Canada, Israel, Japonia, Iordania, Kosovo, Liban, Muntenegru, Noua Zeelandă, Qatar, R. Moldova, Macedonia de Nord, Arabia Saudită, Serbia, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Ucraina și Statele Unite.

Regiunile administrative chineze Hong Kong și Macau sunt, de asemenea, pe lista sigură.

Este însă la latitudinea fiecărei țări UE să decidă dacă va ridica restricțiile de călătorie.

Acestea pot cere în continuare, dacă doresc, un test negativ COVID-19 sau o perioadă de carantină pentru persoanele care sosesc din țări aflate pe lista sigură.

UE actualizează periodic lista, ajustând-o în funcţie de situația COVID-19 din întreaga lume, relatează REUTERS preluată de RADOR.

Foto: pixabay

Articole înrudite