-

Exotism și unicitate la Pattaya - provocări thailandeze

Exotism şi unicitate. Cam aşa am putea caracteriza Pattaya, o staţiune care a devenit accesibilă chiar şi turiştilor români.

În plus, apropierea de Bangkok (capitala thailandeză se află la doar 150 de kilometri distanţă) reprezintă o oportunitate ce trebuie foarte bine cântărită.

NICIODATĂ THAILANDA NU A FOST MAI APROAPE
Care sunt atuurile acestei staţiuni? În primul rând, posibiltatea de a face plajă pe litoralul Mării Chinei (cam câţi dintre români se pot lăuda cu asta?), bucurându-se de un nisip fin, cu uşoare tente maronii. În plus, apa este caldă, iar dincolo de ţărm, peisajul este luxuriant: palmieri, banani, cocotieri şi peste o sută de hoteluri, unele dintre ele de dimensiuni impresionante, cu o privelişte fantastică asupra orizontului. Dar asta nu este tot.

Fiecare hotel în parte are povestea lui şi o tentă de unicitate, astfel încât oriunde te-ai hotărî să stai vei regăsi ceva
care te va fermeca. Ar putea fi camerele uriaşe, foarte moderne, cu ferestre largi, prin care se oglindeşte marea. Discret, din loc în loc, ghirlande de flori şi fructe exotice foarte parfumate (în fiecare zi veţi descoperi alte soiuri, alte arome şi alte gusturi) sau orhidee delicate aşezate acolo unde nici nu te aştepţi. Piscine ample, cu baruri situate chiar în mijlocul apei, astfel încât poţi savura un cocteil în timp ce te bălăceşti în voie. Maeştrii bucătari thailandezi sau europeni pregătesc preprarate rafinate, adevărate tablouri ce pot fi adimirate din... farfurie. Iar pentru ca relaxarea să fie completă, turiştii au la dispoziţie specialişti în masaj thailandez.

Un adevărat privilegiu pentru cei care vor să se bucure de o tradiţie veche de sute de ani, o ştiinţă ale cărei rădăcini sunt încastrate în templele de pe întreg cuprinsul Thailandei. Cazarea la un hotel de cinci stele, într-un apartament special, aflat la parter (cu terasă ce asigură accesul la piscină privată, LCD, internet de mare viteză, minibar, aparat de cafea au ceai, fructe şi băuturi gratis, servirea mesei în cameră) nu costă decât ... 133 de euro pe noapte. Dacă prindeţi ofertele, tariful poate scădea cu 30 %.

CĂLĂTORIND SPRE INSULE
Scufundările acvatice şi croazierele pe mare (la o distanţă de câţiva kilometri se află insulele Ko Lam, Ko Sak, Ko Krok sau Ko Phai, pentru a numi doar câteva dintre ele- în scop turistic însă multe dintre ele poartă nume europenizate precum Insula Apropiată, Insula Îndepărtată sau Insula de Corali) , marile magazine sau micile restaurante unde se pot servi preparate tradiţionale thailandeze (foarte apreciate de către turişti, această bucătărie fiind considerată una dintre marile arte culinare ale lumii, alături de cea franţuzească), dar şi viaţa de noapte (foarte dificil de comparat), fac din Pattaya raiul turiştilor.
Din punctul de vedere al vremii, este bine de şiut că în Pattaya se fac simţite trei anotimpuri: cald şi uscat (noiembrie- februarie), torid şi umed (martie- mai) şi torid şi ploios (iunie- octombrie).
ATRACŢII IREZISTIBILE
Mini Siam reprezintă de fapt o călătorie în jurul lumii. Un parc uriaş, luxuriant, în care se ridică din loc în loc cele mai importante construcţii din lume, realizate la scara 1/25. Turiştii au astfel şansa să se lase uimiţi de Templul de Smarald al lui Buda, Podul peste râul Kwai, sala de tron a lui Ananta Samakhom, Turnul Eiffel, Complexul de la Stonehenge, Opera din Sydney sau Statuia Libertăţii. Cei care doresc se pot caza în vilele construite pe piloni, înconjurate nu doar de vegetaţie bogată, dar şi de simbolurile care marchează cultura şi civilizaţia universală. Un tur al parcului (se asigură maşină cu aer condiţionat şi ghid în limba engleză, costă aproximativ 680 Thai baht- 16 euro; un euro = 42 Thai baht).

Templul Adevărului este o construcţie înaltă de peste 150 de metri, sculptată în întregime din lemn de teck, ce frapează datorită faptului că este un sanctuar al artei, religiei şi filosofie, îmbinând atât caracteristicile unui templu cât şi ale unui palat. Sute de oameni au lucrat ani la rândul pentru a sclupta în lemn detalii ce te ajută să înţelegi sensul vieţii şi curgerea timpului. Turiştii pot vizita atelierele în care sculptorii îşi dau măsura talentului sau pot admira spectacole de dans tradiţional thailandez. Nu în ultimul rând, în încinta complexului se află bazine cu delfini, iar turiştii sunt încurajaţi să interacţioneze cu cele mai inteligente mamifere marine. Intrarea în Templul Adevărului (incluzând şansa de a te împrieteni cu delfinii dar şi un tur cu trăsura al întregului complex) ajunge la 500 Thai baht de persoană (aproximativ 12 euro).

EXPERIENŢE INEDITE
Satul Elefanţilor este locul unde orice turist poate hrăni elefanţii cu.. banane. Plătind mai puţin de un euro, ei primesc un mănunchi de fructe pe care elefanţii, pofticioşi, vor aştepta să le mănânce bucată cu bucată. Urmează apoi un spectacol în care elefanţii nu execută doar comenzi, ci tratează boli ale oaselor (aşezându-şi un picior deasupra locului dureros) sau ... pictează. Tablourile pot fi cumpărate apoi contra sumei de 500 Thai baht. Un preţ mic pentru un tablou ... unicat. Iar pentru ca experienţa să fie completă, puteţi porni la plimbare în spinarea celui mai blând elefant.
Piaţa Plutitoare trebuie inclusă în itinerariul oricărui gurmand. Preparatele thailandeze sunt pregătite pe loc, în bărci înguste încărcate de mirodenii şi ingrediente exotice sau în restaurantele înălţate pe piloni. Preţurile sunt foarte mici, dar satisfacţia este maximă.

Lumea subacvatică, o călătorie spre străfundurile mării, printre corali, peşti viu coloraţi, dar şi prădători iscusiţi, este o experienţă fascinantă. Preţul, foarte mic- mai puţin de 10 euro. Nu în ultimul rând, pe list de atracţii trebuie înclus şi un spectacol cu ... travestiţi. Un cabaret extravagant, cu rochii fabuloase, dansuri şi cântece. Scenele au atât tente indiene, coreene, thailandeze, dar şi europene. Nimic nu este indecent, iar dacă nu ai şti că in spectacolul de la Tiffany joacă doar bărbaţi, ai putea să juri că ai faţă cele mai frumoase femei din lume. La sfârşitul reprezentaţiilor, divele ies pe stradă pentru a se poza cu turiştii. Preţul unui bilet este de 1000 Thai baht (aproximativ 24 euro).

Foto: Pixabay