Atracţii turistice în Gorj
Zona montană a judeţului Gorj este destinaţia ideală a tuturor celor care îşi doresc să se relaxeze, dar şi să-şi testeze limitele prin turismul de aventură. Rafting, canyoning, speologie, rapel şi tiroliană, escaladă, mountain bike, schi, iată doar câteva dintre activităţile care compun pachetele turistice cele mai solicitate. Totodată, vechile mănăstiri au reprezentat mereu un punct de atracţie pentru cei care au ajuns în Gorj. Gorj este un judeţ cu un potenţial eminamente turistic, iar din acest punct de vedere are toate ingredientele necesare, spune Oana Paloş, purtătoare de cuvânt la Consiliul Judeţean Gorj. "Fiind un judeţ cu zonă montană, aici există foarte multe posibilităţi de a se practica turism de aventură pe toată perioada anului, atât vara, cât mai ales iarna.
02 Decembrie 2015, 05:46
În munţii Gorjului există o zonă deja cunoscută pe plan naţional - staţiunea turistică Rânca. Iubitorii sporturilor de iarnă pot veni la schi. Există acum şase pârtii practicabile, un telescaun şi mai există şi posibilităţi de practicare a alpinismului, parapantă, snowboard, bob. Însă sportul rege pe zona de aventură este raftingul. Din această privinţă, judeţul Gorj se detaşează în clasament.
Specialiştii spun că raftingul se practică excelent aici. Transalpina este cea mai înaltă şosea din România. Şi, deşi este şoseaua care se spune că atinge norii, este, de fapt, vechiul drum folosit încă de pe vremea dacilor şi a romanilor de către oierii noştri pentru transhumanţă, păstrându-se vechi legături cu zona Sibiului."
Turism de aventură, dar şi turism monahal, turism de agrement sau turism cultural. Turismul monahal este diversificat prin faptul că pe raza judeţului Gorj există mai multe aşezăminte monahale, mănăstiri ce datează din veacurile trecute, completează Oana Paloş:
"Aş da ca exemplu Mănăstirea Tismana, cel mai vechi aşezământ sihastric din Ţara Românească. Există un circuit turistic foarte frumos şi apreciat de către turiştii din ţară. Iar zona internaţională îşi îndreaptă atenţia către noi fiindcă, pe lângă celelalte destinaţii turistice, Gorjul începe să facă paşi importanţi în promovarea turistică fiind iubit.
De la an la an, ne creşte numărul de turişti şi din afara ţării. Municipiul Târgu Jiu este evidenţiat de ansamblul monumental Calea Eroilor, prin operele marelui sculptor român Constantin Brâncuşi, renumit în toată lumea. Avem un concept turistic "city break" ce se aplică atât pentru Târgu Jiu, cât şi pe nivelul judeţului Gorj. Astfel, se pota tinge foarte multe obiective turistice, acoperindu-se şi zona de agrement."