“Castelul de bumbac“– fortăreața naturală de un alb imaculat
Pamukkale este o localitate plină de mister care se bucură de unul dintre cele mai spectaculoase peisaje naturale ale lumii. Locul, unic în lume, a cărui denumire este tradusă prin sintagma "castelul din bumbac", se află în regiunea Aegean pe valea râului Menderes. Despre acest loc vorbesc acum ruinele orașului Hierapolis, construit aici cu foarte mult timp în urmă de către romani. Înainte de a ajunge la băile termale, care au consacrat zona, se pot admira ruinele unui întreg oraș: rămășițele porților, teatrelor, templelor, băilor sau ale locuințelor.
27 Februarie 2016, 08:51
Reprezentativ pentru acest orășel fascinant din sud-vestul Turciei este castelul ridicat pe colina din zonă. O adevărată fortăreață, lungă de 2.700 m și înaltă de 160 m, impunătoarea construcție poate fi zărită de la 20 km depărtare, din orașul Denizili. Frumusețea naturală a locului este completată de vestitele băi de calcar, ce dezvăluie o panoramă de poveste, care te cucerește.
Ca urmare a numeroaselor mișcări tectonice, natura a creat în timp la Pamukkale un peisaj unic, selenar, desprins parcă din poveștile științifico-fantastice. Calcarul a fost modelat de cutremurele care s-au produs aici și s-a stratificat, astfel încât s-au creat un fel de trepte. Ulterior, apa care s-a scurs pe aceste trepte a săpat în calcar formând mici cratere. Apa din zonă este termală și conține hidrogen și calciu, ceea ce a permis o dată în plus înflorirea turismului.
La fiecare 250 l de apă care curge se depun 2,2 grame de calciu, iar cu timpul s-au format adevărate stalactite, conferind regiunii un aspect "iernatic", de alb imaculat. De la depărtare Pamukkale arată ca o fortăreață naturală de gheață, deși temperatura apei atinge și 50 de grade, în anumite locuri, făcând imposibil scăldatul.
Terasele albe din travertin și bazinele pline cu apă termală caldă, intrate în patrimoniul UNESCO în 1988, nu au fost atinse nici de arșiță și nici de valurile de turiști care invadează zilnic zona, acestea arătând, pe alocuri, ca o vată de zahăr imaculată și pufoasă. Aceste terase sunt săpate de izvoarele termale bogate în calciu care vin din adâncuri și care au temperaturi între 33-36 de grade Celsius.
Apele care izvorăsc de aici sunt bogate în minerale (magneziu, calciu și sulf), având adevărate puteri tămăduitoare eficiente în tratarea și vindecarea hipertensiunii arteriale, a bolilor de inimă, de ochi, de piele și a reumatismului.
Pamukkale reprezintă în acest moment o stațiune în care te poți relaxa în condiții de lux, la prețuri pentru orice buzunar. Astfel, un sejur pentru două persoane nu depășește mai mult de 350 de euro, bani în care sunt incluse cazarea, micul dejun, transportul și facilitățiile all inclusive.
Dacă vrei să călătorești spre această zonă, trebuie să ai grijă și de mediul înconjurător. Turcii care trăiesc aici și mai ales cei care îngrijesc parcul sunt foarte atenți la poluare și la turiștii care nu respectă câteva reguli elementare de igienă. Dacă vrei să faci baie într-una dintre vestitele căzi de la Pmukkale trebuie să știi că nu ai voie să pășești pe marginea ei, adică pe calcar, purtând încălțăminte. Turiștii sunt sfătuiți să se descalțe pentru a nu murdări sau deteriora calcarul care face acest loc unic.
În periplul dvs. prin această lume, nu uitați să includeți în itinerariu și acest loc unic, care-ți taie respirația, pe care turcii îl consideră, pe bună dreptate, a opta minune a lumii.