Cel mai mare parc natural din Estul Europei
Parcul Nicolae Romanescu din Craiova are o suprafaţă de 90 de hectare de teren şi este aşezat în partea de sud a oraşului. A fost situat de topdreamer.com pe locul patru în topul celor mai uimitoare locuri de vizitat din lume. Parcul Nicolae Romanescu este amplasat pe locul unde, la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla moşia familiei Bibescu. Grădina a fost cumpărată după 1848 de magistratul oraşului chiar de la mare logofăt Ion Bibescu. De-a lungul timpului a purtat şi numele de Parcul Bibescu, Parcul Independenţei sau Parcul Poporului.
15 Iulie 2015, 05:56
Se întinde pe o suprafaţă de 90 de hectare
Inaugurarea Parcului Nicolae Romanescu a avut loc în anul 1903 în prezenţa Regelui României, Carol I, a principelui Ferdinand, dar şi a prim-ministrului Dimitrie Sturza. „Primarul Nicolae Romanescu a hotărât în anul 1900 să angajeze un peisagist francez care să se ocupe de conturarea parcului.
A reuşit să obţină medalia de aur în Expoziţia de la Paris din 1900, iar astfel a trecut harta parcurilor celebre din Europa. Arhitectul francez Edurad Redont a venit cu idei îndrăzneţe pentru perioada respectivă“, a spus Toma Rădulescu, istoric.
Parcul Nicoale Romanescu din Craiova este al treilea ca mărime din Europa şi al doilea ca mărime din România, după Herestrău şi are o suprafaţă de 90 de hectare. „Arhitectul francez Eduard Redont a redesenat lacul, a proiectat podul suspendat, a proiectat castelul, a improvizat dealuri şi văi, drumuri, alei şi poteci care însumează peste 35 km lungime totul fiind lucrat în cel mai mic amănunt“, a mai declarat Toma Rădulescu, istoric.
Secretele Parcului Nicolae Romanescu
Istoricul Toma Rădulescu a mai povestit că Parcul Nicolae Romanescu este unul dintre cele mai uimitoare locuri de vizitat din lume, însă sunt lucruri care nu au fost spuse nimănui şi au legătură cu acest loc magnific.
- În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a căzut o bombă chiar la intrarea în Parcul Nicolae Romanescu.
- La Valea Fetii a existat locul de execuţie al condamnaţilor în perioada lui Antonescu. Preotul care a asistat la execuţii a fost Nicolae Rădulescu.
- La începutul secolului 20, mai multe familii de origină turcă au fost botezate în lacul din parc.
- În anul 1903, când a fost inaugurat Parcul Nicolae Romanescu, la eveniment au fost invitaţi regele Carol I şi Regina Elisabeta. Nu au fost lăsaţi să intre cu caleaşca în parc şi au fost nevoiţi să meargă pe jos.
- Primele lebede din Parcul Nicoale Romanescu au fost mâncate în anul 1904, când a venit regimentul de la Rădăuţi. A fost ziua unui ofiţer, iar acesta a cerut să aibă la masă o gâscă. Le-a cerut celor ordonanţelor să îi aducă o astfel de pasăre, însă aceştia au consumat bani la birt şi au trebuie să sacrifice o lebădă. Carnea a ieşit neagră, iar când au fost chemaţi la ordin au recunoscut totul.
Citeste continuarea pe monitorulbt.ro
Redescoperă România. Tulcea – poarta de intrare în Deltă
Locomotiva „HORA” duce „Trenul Soarelui” pe Litoral
Un loc din România, inclus de CNN între atracţiile turistice uimitoare ale lumii