Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari își deschide porțile pentru vizitatori de Paște
Turiștii care doresc să viziteze Cetatea Poenari în perioada Sărbătorilor Pascale o pot face în cadrul unui program special anunțat de autoritățile județene.

Articol de Petruț Mazilu, 17 Aprilie 2025, 10:39
Cetatea lui Vlad Ţepeş de la Poenari, redeschisă publicului după ample lucrări de conservare şi restaurare, va putea fi vizitată în perioada Sărbătorilor Pascale după un program special.
'Sărbătorile Pascale sunt un prilej bun să petrecem timp cu familia, dar şi timp în natură dat fiind faptul că aceste zile de sărbătoare sunt libere. Tocmai de aceea, chiar şi în această perioadă, Cetatea Poienari, adevărată cetate a lui Vlad Ţepeş, îşi aşteaptă vizitatorii. (...) Ridicată în vârf de munte, acolo unde doar vulturii stăpânesc cerul, Cetatea Poienari este una dintre cele mai frumoase şi mai spectaculoase cetăţi din ţară. Cu ale ei 1.480 de trepte şi cu toate legendele legate de Vlad Ţepeş - cetatea atrage atât turişti din ţară, cât şi de peste hotare', se arată într-un comunicat transmis joi de Consiliul Judeţean (CJ) Argeş.
Conform aceleiaşi surse, pe 17 şi 18 aprilie (joi şi vineri) cetatea va fi deschisă între orele 10:00 şi 18:00, conform programului normal, ultimul grup putând urca la ora 17:00.
Pe 19 şi 21 aprilie (sâmbătă şi luni), cetatea va putea fi vizitată între orele 10:00 şi 14:00, cu ultima urcare la ora 13:00, iar pe 20 aprilie (duminică) va fi închisă.
Programul normal de vizitare - zilnic între 10:00 şi 18:00, ultimul grup putând să urce la ora 17:00 - va fi reluat începând de marţi, 22 aprilie.
Preţul biletului de intrare este 30 de lei pentru adulţi şi 20 de lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Biletele pot fi achiziţionate atât fizic, de la cetate, cât şi online, prin cardul turistic - ARGES TUORIST PASS.
Cetatea, aflată pe teritoriul administrativ al comunei Arefu, este ridicată pe un vârf de munte, la intrarea în Cheile Argeşului, lângă DN 7C - Transfăgărăşan, accesul turiştilor făcându-se pe 1.480 de trepte amenajate pe versant, prin pădure. Fortificaţia a fost iniţial construită în secolul al XIV-lea, fiind consolidată şi extinsă în timpul domniei lui Vlad Ţepeş.
Lucrările de conservare şi restaurare au durat trei ani, timp în care monumentul nu a putut fi vizitat. Accesul turiştilor a fost permis din nou începând de luni, 14 aprilie.
Proiectul privind 'Conservarea şi Consolidarea Cetăţii Poenari Argeş' a primit finanţare nerambursabilă în cadrul Axei Prioritare 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Valoarea totală a contractului de finanţare a fost de peste 25 de milioane de lei, din care 9.647.565 de lei reprezintă valoarea totală nerambursabilă publică şi 16.021.201,29 lei este contribuţia beneficiarului.
'Lucrările realizate au vizat reabilitarea structurală şi arhitecturală a Cetăţii Poenari, lucrări de conservare, lucrări de stopare a umidităţii şi protecţia zidurilor, lucrări de refacere a pavimentelor şi pardoselilor, reabilitarea traseelor de vizitare, reabilitarea căii de acces pietonală, înlocuirea cablului de alimentare cu energie electrica a cetăţii, montarea unui traseu de fibră optică şi a ridicătoarelor de semnal Wi-Fi pe traseu, înfiinţarea instalaţiei de iluminat şi a unui sistem de supraveghere pe traseul de acces-evacuare, montarea Acces Point exterior Wi-Fi 6, montarea pe traseu a generatoarelor acustice de zgomot, amplasare de bănci şi coşuri de gunoi', au transmis reprezentanţii CJ Argeş.