Concediu în inima Transilvaniei
Chiar dacă uneori pare marketing, reclama pe care prințul Charles o face Transilvaniei e bazată pe cruda, dar frumoasa realitate. Prințul Charles a venit, a văzut locurile și nu s-a mai putut despărți de ele. A cumpărat o căsuță, apoi un teren și încă unul, a deschis o pensiune și tot așa, de-acum e unul dintre cei mai mari admiratori și susținători ai Transilvaniei, României, dar mai ales ai acelei zone atât de frumoase, zona cetăților săsești țărănești.
18 Februarie 2015, 09:40
Viscri, biserica albă
Asta înseamnă în dialectul săses viscri, numele localității așezate un pic retras de ruta Brașov-Sighișoara. Cetatea a fost ridicată de țăranii sași stabiliți aici la finele secolului al XII-lea. Coloniștii, săraci, au găsit aici o mică capela din calcar. Din care s-au edificat apoi biserica evanghelică și apoi târgul ferit de rele. Peste secole, aici a găsit prințul Charles colțul de rai. Aici s-au deschis pensiuni. Viscri pare că a stat pe loc. După două zile petrecute aici, începi să te întrebi în ce an, în ce secol ești. Și n-ai mai plecat, așa cum nici prințul nu prea se îndură.
Prejmer, o mie de izvoare
Cea mai veche și solidă fortificație este cea de la Prejmer. Chiar în drumul năvălitorilor, la pasul Buzăului, biseirca teutonilor din Prejmer nu a fost niciodată cucerită. Astăzi, Prejmerul e cunoscut mai degrabă pentru Festivalul Clătitelor și Păstrăvilor Roz, dar localnicii se mândresc mult și cu istoria lor, cele o mie de izvoare fiind folosite pentru păstrăvării. Așezare foarte veche, inițial a slăvilor năvălitori, localitatea a crescut și s-a dezvoltat mai ales datorită cavalerilor teutoni, care în 1211, au primt drepturi asupra teritoriilor de lângă răul Tarlung. Teritorii primite pentru a se așeza și a fi scut la răsărit împotrivă năvălitorilor. Biserică evanghelica, înconjurată de un zid puternic, cu toate acareturile, este cu adevărat o cetate inexpugnabilă, ridicată la 1218.
Citeşte continuarea pe DacicCool.ro
Citește și:
Cu Filomela lui Tiștere, în bucătăria Sfântului Nicodim
„Clopărița”. Femeia care face clopuri faine pentru capete de bărbați