Din mărețiile țării: Delta din Carpați
La aproximativ 20 km de Brașov, intrăm într-o lume a naturii, o lume de basm care ne face să uităm foarte repede că venim din asfaltul dogorind al orașului. Impresionant este si faptul ca aici, in inima Muntilor Carpati si atat de aproape de apele repezi si cristaline ale acestora, gasim un astfel de paradis atat de diferit. Situata in bazinul Oltului, in lunca Hamaradiei si cuibarita in partea centrala a Depresiunii Barsei, rezervatia naturala Complexul Piscicol Dumbravita iese din peisajul obisnuit al rezervatiilor romanesti printr-o diversitate ornitologica extraordinara.
23 Septembrie 2015, 05:33
Rezervatia a primit si statutul de sit Natura 2000 si cuprinde un complex de zone umede, precum iazuri, mlastini si helestee, ce atrag o diversitate de pasari de apa precum egretele, starcul pitic, lacarul, carstelul sau cristelul de camp, barza neagra, rata rosie sau pescarusul pitic.
Astfel, zona a devenit ideala pentru amatorii de ornitologie din tara si de peste hotare, birdwatching-ul fiind aici foarte popular. Termenul se refera la observarea si studierea pasarilor salbatice cu ochiul liber sau cu ajutorul aparaturii performante de genul: binoclurilor, ocheanelor, lunetelor şi aparatelor foto profesioniste. De asemenea, el reprezinta o combinatie de sport, relaxare si drumetii in natura, totul grefat pe un suport ecologist.
Dumbravita reprezinta un loc de popas pentru populatiile ce traverseaza lantul carpatic spre şi dinspre locurile de cuibarit din Europa asa ca, toamna sau primavara daca am merge, am avea ce vedea.
Tot in acest paradis natural denumit pe buna dreptate "Delta din Carpati" intalnim si cateva specii de plante de o mare valoare ecologica si de un real interes conservationist. Dintre acestea se remarca daria, floarea de cenusa siberiana, minunata floare sapte degete sau specia caracteristica zonei, ce ii da si numele, dumbravita de balta.
Fanii pescuitului nu puteau nimeri intr-o locatie mai potrivita, complexul oferindu-le 3 balti (numerotate 2, 3 si 6) pentru pescuitul traditional si una (balta 4) care reprezinta o balta importanta pentru pescuitul competitional din Romania. Tot in aceasta zona puteti savura si va puteti bucura de unele dintre cele mai bune mese de peste mancate vreodata.