Geoparcul Ţara Haţegului îşi menţine statutul de sit UNESCO
Geoparcul Ţara Haţegului este un sit geologic și paleontologic situat în județul Hunedoara din România. A fost înființat în anul 2005 și este cunoscut pentru importanța sa în ceea ce privește fosilele de dinozauri descoperite în zonă.
22 Septembrie 2023, 12:25
Istoria geologică a acestui teritoriu este deosebit de interesantă, deoarece a fost acoperit de un mare ocean în perioada jurasică și a devenit ulterior un habitat terestru, oferind condiții prielnice pentru evoluția și dezvoltarea dinozaurilor.
Din acest motiv, Ţara Haţegului este cunoscută sub numele de "Insula Dinozaurilor".
Geoparcul îşi menţine recunoaşterea de sit UNESCO până la următoarea misiune de revalidare al acestui statut, în anul 2026.
Potrivit unui comunicat al Geoparcului Internaţional Ţara Haţegului, care este administrat de Universitatea Bucureşti, reprezentanţii acestuia au primit oficial diploma care atestă păstrarea statutului UNESCO cu ocazia celei de-a X-a Conferinţe a Geoparcurilor Internaţionale UNESCO, ce a avut loc la Marrakesh, între 7 şi 11 septembrie.
Revalidarea geoparcurilor cu statut de sit UNESCO se derulează o dată la patru ani, aceasta fiind un proces complex. Misiunile de revalidare urmăresc în ce măsură geoparcurile respectă standardele UNESCO, dar şi progresul pe care îl fac pe parcursul a patru ani.
În cazul Ţării Haţegului, misiunea de revalidare a avut loc în primăvara anului trecut şi a fost realizată de doi evaluatori UNESCO, experţi din Germania şi din Slovenia.
Aceştia au întocmit un raport care a fost validat de Consiliul Geoparcurilor Internaţionale UNESCO, însă decizia finală a aparţinut Biroului Executiv al UNESCO, întrunit în sesiunea sa din primăvara acestui an.
Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului este primul teritoriu din România care a obţinut recunoaşterea internaţională UNESCO.
Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.