Impresionanta Cetate a Devei
Cetatea Devei se vede din departare pe varful dealului vulcanic la poalele caruia se intinde orasul. Cetatea este considerata una dintre cele mai importante fortificatii medievale din Transilvania. A fost ridicata in secolul al XIII-lea, la o altitudine de 371 de metri si a avut, de-a lungul timpului, numerosi proprietari. Unul dintre stapanii Cetatii a fost Ioan de la Hunedoara. In secolul al XVI-lea, Cetatea Devei a functionat ca inchisoare. Cetatea a fost loc de refugiu pentru nobili in timpul rascoalei conduse de Horea, Closca si Crisan. In 1817, imparatul Francis I, uimit de frumusetea cetatii, decreteaza restaurarea ei.
05 August 2015, 08:50
Insa, in 1849, o explozie la magazia de praf de pusca a distrus o mare parte a Cetatii. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, Cetatea a fost preluata de Societatea de Istorie si Arheologie Hunedoara. Astazi, Cetatea se afla in plin proces de restaurare.
Accesul catre Cetate se poate face atat pe jos, cat si cu liftul monoliner inclinat. Se platesc doar urcarea si coborarea cu acesta, 10 lei dus-intors pentru adulti, respectiv 5 lei pentru copii. Nu exista o taxa de intrare in Cetate. Pentru varietatea florei si faunei de pe Dealul Cetatii, zona a fost declarata rezervatie naturala.
Atentie, insa, la vipere! Pe Dealul Cetatii traieste vipera cu corn, o specie rara, protejata prin lege.Va recomand vizitarea Cetatii atat pentru pagina de istorie, cat si pentru panorama deosebita! Toata Deva se revarsa la picioare!