Lacul legendar de dincolo de Cheile Bicazului
Pentru a vă plimba cu barca pe Lacul Roşu, ocolind cu dibăcie trunchiurile de copaci ce ies la iveală din unda apei, trebuie să ajungeţi în Moldova.
20 Decembrie 2021, 22:09
Şi nu este deloc rău, căci ar putea fi o vacanţă reuşită, cu foarte multe atracţii turistice îmbietoare. Un drum de aproape 400 de kilometri (dacă porniţi din Bucureşti, trecând prin Bacău şi apoi Piatra-Neamţ), ce vă dă şansa de a explora Cheile Bicazului. Şoseaua se strecoară printre ziduri compacte de piatră, astfel încât rare vor fi ocaziile în care veţi putea simţi razele soarelui. Zgomotul râului de munte ce curge năvalnic (şi care de altfel a creat acest defileu pitoresc) vă va însoţi până la ieşire. În imediata apropiere... Lacul Roşu. Un lac ce îngheaţă în timpul iernii (se află la o altitudine de aproape 1.000 de metri), dar care atrage turiştii ca un magnet în timpul verii.
Conform legendei, lacul a apărut în anul 1837, atunci când o furtună foarte puternică a dus la formarea alunecărilor de teren. O stâncă uriaşă a barat cursul râului, astfel încât apa a cuprins pădurea. Martore ale acestui eveniment sunt trunchiurile roşiatice ale copacilor, ale căror rădăcini mai sunt încă înfipte în sol. Pentru a-l descoperi mai bine, puteţi să porniţi într-o plimbare de jur-împrejurul lui (traseul durează cam 90 de minute, urmând marcajul cruce roşie). Sau puteţi urca pe vârfurile Suhardu Mic, Suhardu Mare sau Ucigaşu (trasee de aproximativ trei ore dus-întors).
Cazarea se poate face în pensiuni de două sau trei stele (tarifele variază de la 80 la 160 de lei camera pe noapte) sau, dacă nu vă deranjează condiţiile mai spartane, puteţi închiria o cameră în camping, pentru doar 50 de lei. Cât despre mâncare, nu trebuie să vă faceţi griji, restaurantele sunt numeroase, iar oferta pe măsură. În nici un caz nu trebuie să uitaţi de delicioşii kurtos kolacs. Puteţi alege dintre cei cu zahăr, nucă, cocos, susan sau cacao.
Foto: Wikipedia