Mănăstirea Săpânța-Peri din Maramureș
Mănăstirea Săpânța-Peri este situată în județul Maramureș, la 1 km de satul Săpânța și de vestitul punct de atracție pentru turiști Cimitirul Vesel. La aceasta frumoasa manastire se poate ajunge foarte usor: din Sighetu Marmatiei urmam drumul DN 19 spre satul Sapanta, la doar 19 km. Foarte aproape de granita cu Ucraina, ea este construita pe malul drept al Tisei. Este cea mai inalta biserica de lemn din lume si este inscrisa in Cartea Recordurilor. Este si cea mai inalta constructie de lemn din Europa, avand inaltimea totala de 78 m. Se poate vedea chiar si de la 5 km departare.
26 August 2015, 07:09
Construita in mijlocul Parcului Dendrologic Livada, manastirea se incadreaza perfect in peisajul mirific, iar florile multicolore ne atrag cu parfumul lor deosebit.
Manastirea poarta hramul Sfintilor Mihail si Gavriil. Este o manastire de maici, avand doar 6 maicute. A fost construita in 1997 pe locul fostei Manastiri Peri, construita in 1391, care a fost distrusa de trupele generalului austriac Bukow in 1761, pentru ca locuitorii de aici nu voiau sa se converteasca la catolicism.
Construita in stil maramuresean, acest locas de cult este placat cu aur, crucea din varf inalta de 7 metri fiind placata cu 4 kg de aur. Arhitectura manastirii este deosebita, biserica avand un pridvor in forma pentagonala, un demisol si un etaj in trei trepte, avand inaltimea de 56 m.
Pridvorul in forma pentagonala are o rezonanta aparte, iar cel care sta in mijlocul lui isi va auzi ecoul, deoarece forma pentagonala a arcadei de deasupra favorizeaza acest lucru. Demisolul este amenajat pentru slujbe, dar doar provizoriu, pana cand biserica propriu-zisa e gata.
Maica stareta Agnia Ciuban ne-a povestit cu rabdare si pasiune despre aceasta manastire. In curand or sa fie gata si camerele pentru oaspeti, iar credinciosii vor putea petrece cateva zile in liniste si reculegere aici.
Manastirea Sapanta-Peri a fost inclusa in patrimoniul UNESCO. Frumusetea si simplitatea ei atrag anual sute de turisti dornici de a cunoaste caracteristicile arhitecturale ale locasurilor de cult crestin-ortodoxe, dar si dornici de a medita si a se reculege in acest loc sfant.