Nicolina, staţiunea balneară din capitala Moldovei
Aflată într-unul dintre cartierele Iaşiului, staţiunea balneară Nicolina, cunoscută de toată lumea sub denumirea de "Purcica", satisface cele mai exigente norme privind tratamentul cu apă sulfuroasă. Accesul pentru botoşăneni la această staţiune este extrem de simplă, având de parcurs o distanţă mică. Astfel, până la Nicolina, de la Botoşani sunt 125 de kilometri, distanţă care poate fi parcursă cu automobilul în aproximativ două ore, cu autocarul în puţin peste două ore sau cu trenul. În funcţie de legături şi staţionări în gară, timpul de parcurs cu trenul poate să fie mai mare de două ore şi jumătate.
16 Septembrie 2015, 05:44
Turiştii, veniţi din toată ţara, dar şi din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, susţin că terapia de la Iaşi este asemeni unui izvor de apă vie.
Apă sulfuroasă extrasă de la 800 de metri adâncime
Începând cu anul 1976, Iaşiul a devenit un punct de atracţie în domeniul turismului balnear. Şi asta pentru că în zona Nicolina au început primele studii privind calitatea zăcământului de apă sulfuroasă. Cel mai important factor terapeutic al zonei este apa minerala, hipotonă şi hipotermală, cu conţinut ridicat de sulf, iod şi clor.
Staţiunea Nicolina valorifică un zăcământ de ape minerale sulfuroase iodurate, cu debit artezian şi mineralizare de 12,97 la mie, zăcământul fiind unul din cele mai puternic din sud - estul Europei.
Apa tinereţii veşnice, cum generic este numită de turişti, nu este deloc radioactivă, calitate pe care nu o mai are niciun zăcământ asemănător din ţară. Sulful existent în apă este nelipsit în toate tratamentele cosmetice de cea mai înaltă calitate.
Despre apa tămăduitoare, specialiştii mai susţin că se scoate de la o adâncime de 800 de metri, pânza freatică întinzându-se pe mii de metri pătraţi. În plus, staţiunea de la Iaşi este singura unitate de acest gen din ţară, dezvoltată într-un oraş mare.