Remetea, comuna cu case albe din inima Transilvaniei
O comună din judeţul Alba oferă un peisaj unic în Transilvania, cu peste 100 de case de patrimoniu. Casele albe cu ferestre verzi sunt neschimbate de peste 100 de ani, păstrând arhitecura specfică secolului al XIX-lea. În 2004, cocheta comună din inima Transilvaniei a fost singura propunere a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, simultan cu satul Hollókő din Ungaria:
18 Februarie 2016, 05:25
„Patrimoniul arhitectural din Rimetea este propus pentru a fi inclus pe lista Patrimoniului Mondial ca o fază de nominalizare transfrontalieră superioară Patrimoniului arhitectural din satul Hollókő sub o nouă denumire: ‘Vechile sate Hollókő şi Rimetea şi împrejurimile acestora’”.
Prima menţiune a localităţii dela poqlele munţilor Trascău datează din 1257 cu numele de Toroczcko (denumirea maghiară a localităţii). Secole la rând, comuna a fost cunoscută prin exploatarea fierului şi meşteşugul fierăritului.
Astfel, în 1493 localitatea a primit rangul de târg (oppidum), iar în 1666, pe fondul dezvoltării extracţiei de minereu şi a meşteşugului fierăritului, Rimetea devine oraş.