România în patrimoniul UNESCO - este loc pentru noi propuneri
Ambasadorul României pe lângă UNESCO, Adrian Cioroianu, a pledat, luni, pentru extinderea listei cu propuneri naţionale care să fie incluse în patrimoniul cultural UNESCO, apreciind că atragerea de fonduri europene ar fi o soluţie pentru susţinerea siturilor. 'Esenţial este pentru a ajunge pe lista UNESCO să fiinţeze aceste idei pe lista priorităţilor naţionale. Dacă ele nu sunt priorităţi naţionale, nimeni nu va veni să facă treaba în locul nostru', a declarat Cioroianu în cadrul Comisiei parlamentare comune pentru relaţia cu UNESCO.
22 Noiembrie 2022, 06:13
El a subliniat importanţa întocmirii unor dosare 'impecabile' de atragere a fondurilor europene pentru susţinerea siturilor.
'Sunt anumite situri asupra cărora Ministerul Culturii e greu să stabilească în momentul de faţă în a cui responsabilitate sunt. Autorităţile locale spun că aşteaptă la minister, ministerul spune că e treaba autorităţilor locale. Evident că o soluţie ar fi fondurile europene, ele sunt într-adevăr soluţia la care au apelat toate ţările în aceeaşi situaţie cu noi, ieşite din regimul comunist, dar trebuie dosare întocmite foarte bine. (...) Nimic nu poţi face fără întocmirea unor dosare bune, chiar şi pentru propuneri cărora poate în primă instanţă nu le acorzi o primă şansă. Ele trebuie să aibă dosare foarte bune, trebuie să fie impecabile', a declarat Cioroianu.
Potrivit acestuia, lista 'modestă' de propuneri pe care o are acum România pentru includerea în patrimoniul UNESCO ar putea reprezenta un avantaj.
'Lista de aşteptare trebuie mărită şi explicat autorităţilor locale că îi va ajuta în ideea ca fie ministerul, fie la nivel local să se poată atrage fonduri europene. (....) Să nu ne amăgim, noi nu avem foarte multe pe lista de aşteptare. Cred că în jur de 15. Unora li se face un lobby susţinut şi bine-venit, altele sunt practic trecute cu vederea şi, cel puţin la nivel local, aproape că nu doresc să vorbească despre ele. (...) Tocmai modestia poziţiei noastre poate să fie un avantaj: şapte situri materiale şi o listă de aşteptare relativ mică de propuneri româneşti, de fapt care nu depăşeşte 14 sau 15, deci e un loc de creştere nemaipomenit', a spus Cioroianu.
Comunicat Ministerul Culturii