Românii sunt tot mai interesați de petrecerea vacanțelor în străinătate
Mulți turiști și-au rezervat deja vacanțele în sistemul de înscrieri timpurii, deoarece beneficiază de reduceri mari, până la 40-50% în anumite cazuri.
07 Martie 2023, 10:13
“Media este undeva undeva de 20-30%, iar aceste reduceri estompează și inflația și alte scumpiri, plus că turistul își găsește din timp la hotelul preferat, în stațiunea preferată", spune consultantul în turism Traian Bădulescu, purtător de cuvânt ANAT.
Potrivit acestuia, preferintele de vacanta ale românilor sunt diversificate, dar destinațiile clasice raman in top pentru vacanta de vara.
"Ne referim la litoralul românesc, apoi Grecia, Bulgaria, Turcia, Malta, Spania, Italia, Egipt. S-a constat și un apetit mai crescut al românilor pentru circuite și călătorii. Au fost facute rezervări destul de multe pentru circuite culturale, pornind de la țările europene până la circuite în America Latină, pentru cei care își permit financiar în Extremul Orient. Si destinațiile exotice sunt foarte căutate, mai ales acum. E o perioadă de călătorii în destinații exotice precum Maldive și sate din Oceanul Indian, Thailanda, Singapore, Malaezia, Parin, Extremul Orient sau Republica Dominicană, în Caraibe”, mai spune Traian Badulescu.
De asemenea, turismul rural este foarte apreciat atat de romani, cat si de straini.
Sunt turiști care preferă să stea mai mult de un weekend la o pensiune, într-un cadru natural plăcut, liniștit. Sunt turiști care stau și o săptămână. A crescut media de nopti rezervate. Fundata este un exemplu și Mărginimea Sibiului, în Maramureș, în Bucovina.
In ultimul timp se remarca si la noi in tara o tendinta de dezvoltare a turismului de nisa, care raspunde unor preferinte speciale, dar si a turismului balnear.
In ceea ce priveste preturile sejururilor, acestea au crescut in 2023 între 10 si 20%, maxim 25%.
“Dacă ne uităm în jur cât de mult au crescut alte prețuri, la utilități, la energie, s-au și dublat, s-au triplat în anumite cazuri. Ne uităm la bunurile de larg consum, unde de multe ori prețurile aproape s-au dublat. În turism, totuși, creșterea este mult mai mică.Nu aveau cum să nu crească tarifele, pentru că și hotelierii, proprietarii de structuri de cazares au agențiile de turism au cheltuielile lor, dar au preferat să-și asume un profit mai mic și să nu simtă turistul. Totuși, o creștere mare 20% nu se simte chiar așa de mult”, mai precizeaza Traian Badulescu.
Foto: pixabay