Şase sate din România concurează pentru 'Best Tourism Villages'
Şase localităţi din România s-au înscris în competiţia 'Best Tourism Villages', o iniţiativă a Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), dedicată recunoaşterii satelor care sunt exemple remarcabile de destinaţii turistice rurale, informează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT).
22 Iunie 2022, 14:30
Pe listă se află: Ciocăneşti (judeţul Suceava), Costeşti (judeţul Vâlcea), Eibenthal (judeţul Mehedinţi), Răşinari, Râu Sadului şi Biertan (toate din judeţul Sibiu).
'România se poziţionează foarte bine la nivel internaţional, din punct de vedere al turismului rural, respectiv al agroturismului! Tradiţiile noastre, meşteşugurile populare, precum şi diferitele obiceiuri gastronomice şi de trai sunt elemente definitorii pentru o experienţă de vacanţă cu adevărat autentică. Prin urmare, am încredere că localităţile înscrise în cadrul competiţiei Best Tourism Villages, organizată de către Organizaţia Mondială a Turismului, se vor bucura de succes!', a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului.
Potrivit ministerului de resort, în prima etapă a concursului, candidaturile au fost evaluate de specialiştii din cadrul MAT, pe baza informaţiilor transmise de aplicanţi.
Astfel, au fost luate în considerare criteriile de eligibilitate şi de selecţie, conform ghidului oferit de OMT, precum şi fotografiile şi videoclipurile de prezentare a destinaţiilor, ataşate înscrierilor. Ulterior, au fost demarate verificările pe teren, în vederea stabilirii conformităţii datelor transmise, iar în încheierea procesului va fi stabilit un punctaj pentru fiecare sat care a intrat în competiţie.
Regulamentul competiţiei prevede ca primele trei sate care au acumulat cele mai mari punctaje să fie propunerile României pentru concursul derulat de OMT, la nivel nivel mondial.
'Mai departe, cele care vor fi desemnate Best Tourism Villages vor deveni membre ale unei reţele care facilitează schimbul de informaţii, experienţe şi de bune practici. Reţeaua include, de asemenea, experţi, parteneri publici şi privaţi din domeniul promovării turismului pentru dezvoltare rurală. Destinaţiile rurale incluse în reţea pot fi considerate studii de caz în documentele de politici ale OMT şi menţionate/promovate în recomandări şi la evenimente pentru dezvoltarea rurală şi turism. Satele dezvoltate din punct de vedere turistic, dar care nu au întrunit pe deplin criteriile pentru a fi desemnate Best Tourism Villages, vor putea fi incluse în Programul Upgrade, prin intermediul căruia vor beneficia de suport din partea OMT şi a partenerilor pentru îmbunătăţirea domeniilor de activitate, conform rezultatelor evaluării. Menţionăm că toate cele şase sate înscrise în concurs, cu scopul promovării acestora, vor fi parte integrantă a unei rute cultural turistice, dezvoltată la nivel naţional de către MAT', se precizează în comunicat.
Data-limită de transmitere a propunerilor din partea României către OMT este 28 iunie 2022.
Foto: pixabay