Un colțisor din Transilvania
Dacă nu v-ați făcut deja planuri de vacanță, vă propun un itinerar în ținutul care l-a fermecat și cucerit definitiv pe Charles, prințul de Wales. Daca va doriti sa luati o gura de aer, sa simtiti ca zilele de concediu sunt o adevarata binecuvantare, alegeti sa le petreci departe de tumultul orasului si sa descoperiti peisajul natural si cultural autentic din situl Natura 2000 Podisul Hartibaciului-Tarnava Mare-Olt. Malancrav, un sat sibian izolat, a devenit un real obiectiv turistic dupa ce fundatia patronata de printul Charles a derulat acolo 180 de proiecte.
06 August 2015, 05:30
Pentru ca multe dintre casele din sat aveau nevoie de reabilitare, fundatia a pregatit peste 40 de mesteri restauratori, care au refacut apoi biserica evanghelica si pe cea catolica, precum si fatadele a peste 75 de case. O scurta plimbare prin sat se transforma intr-o frumoasa lectie de istorie.
Toti mesterii din sat au lucrat din greu pentru restaurarea Conacului Apafi, unde poposesc turistii straini in cautarea locurilor "de poveste" descrise chiar de printul de Wales. Un ospat la conac inseamna bucate delicioase gatite de bucatarese iscusite, mandre nevoie mare de retetele lor mostenite din batrani, precum si un pahar de suc ecologic de mere, preparat chiar langa livada din zona.
La Daia se ajunge fie pe bicicleta, traseul fiind inaugurat chiar in aceasta primavara de Asociatia Mioritics si WWF Romania, organizatie care se ocupa de protejarea mediului salbatic din Muntii Carpati si din lungul Dunarii, fie cu masina pe un drum pietruit care traverseaza pasuni intinse, cu stane si ciobani pazindu-si cu strasnicie oile.
Ridicat la prima jumatate a secolului al XVII-lea, turnul bisericii fortificate are 65 de metri si este cel mai inalt din satele cu biserici fortificate. Cu atentie, urcati treptele imbatranite de vreme si admirati cel mai inalt punct al turnului, privelistea din Daia, si din imprejurimi, dar si cele trei clopote stravechi. Nu veti regreta!