Un fotograf japonez promovează Maramureșul
Miya Kosei a ajuns în România dintr-un joc al hazardului, în urmă cu 50 de ani. A vizitat Maramureșul cu satele sale piteorești și a descoperit că localitățile rurale din zonă semănă uimitor de mult cu cele de la el de acasă și nici ținuta și comportamentul celor de aici nu diferă așa de mult de cel al japonezilor. A surprins cu aparatul său instantanee inedite care au stat la baza unul album bilingv (japoneză și engleză) publicat la întoarcerea acasă. Acesta a fost urmat de alte două, ”Rumanian Rhapsody” (1986) si ”Europa Orientalis” (1991), lucrări ce au convins din ce în ce mai mulți niponi să viziteze țara noastră.
17 Aprilie 2015, 09:57
Întors pe meleagurile descoperite cu 5 decenii în urmă, fotograful a dăruit românilor munca sa într-un album intitulat ‟Maramureșul meu″, de asemenea bilingv (română și engleză), care cuprinde instantaneele surprinse în acea primă vizită, atât cele publicate în Japonia, cât și unele care văd pentru prima oară tiparul. Pozele sunt alb negru și aduc un farmec aparte. Cu atât mai mult cu cât multe s-au schimbat, în satele surprinse de lentila aparatului de fotografiat în 1965.
Miya Kosei a participat la un cumul de manifestări găzduite de Sighetu Marmației sub titlul ‟Paște în Maramureș″, bucurându-se de obiceiuri și de bucatele tradiționale. Artistul consideră că această zonă nu este suficient de mult promovată în străinătate.
Maramureșul a mai beneficiat, de curând, de un fotoreportaj publicat de prestigioasa revistă ‟National Geographic″. Rămâne de văzut cum vom știi să folosim acest capital de imagine.
Sursa: Leontin Cupar – corespondent AS în Maramureș