UNIC! Ofertă de vară... pe pârtia de schi de la Mălini. Prima pistă de bull-karting din România, funcțională din vara aceasta
O întrebare de o mie de puncte: ce poți să faci, în mijlocul verii, pe o pârtie de schi? Răspunsul l-am primit la Mălini – localitate din județul Suceava intrată în conștiința turistului român, încă de acum o jumătate de veac, datorită casei memoriale a poetului Nicolae Labiș, iar de câțiva ani și ca stațiune de schi de interes local. Vara aduce însă la Mălini o prioritate națională. Peste numai câteva zile, la începutul lunii august, aici va fi inaugurată prima pistă de... bull karting din țară. De la primarul Petru Nistor am află că 25 de bull kart-uri au fost achiziționate de primăria din Mălini pentru a folosi, pe timp de vară, instalația de teleschi deja existentă. Pista propriu-zisă – căreia mă simt tentată să îi zic... pârtie, căci urmează panta celei de schi – a fost amenajată deja. O dată cu ultimele aprobări ale organismelor abilitate, se apropie și timpul pentru marea inaugurare.
20 Iulie 2017, 04:24
Știu că aveți întrebări: ce sunt bull-kart-urile, cum se folosesc și care e, până la urmă, marea atracție a verii, pe... pârtia de schi? Răspunsurile le primim de la dl Vasile Popescu, șef de instalații la teleschi Mălini.
”Cu trei ani și ceva în urmă s-au achiziționat 25 de bull-kart-uri. Acestea sunt un soi de triciclu pentru agrement (n.n. - ca să fim mai exacți în descriere, ar trebui să spunem că sunt un hibrid între kart - ca aspect, tricicletă - prin numărul de roți, și sanie - prin modul de deplasare, doar că pe timp de vară). Aceste bull-kart-uri pot funcționa doar având un teleschi. Teleschiul noi îl avem deja, el a fost adaptat pentru a putea fi utilizat pentru urcarea pe culme a vehiculelor”.
Concret, lucrurile funcționează astfel: turistul - amator de o activitate (semi)extremă pe timp de vară - urcă în bull-kart-ul care e agățat de specialiștii de la pârtia din Pojorâta-Mălini în dispozitivul special. Apoi, cu teleschiul, bull-kart și călător urcă până în deal, unde se află un alt specialist, la dezagățare, pentru ca totul să se petreacă în siguranță. De aici încolo, lucrurile sunt simple. Vehiculul e adus la marginea pistei și... îți dai drumul în jos, până la bază. Bull-kart-ul nu are motor, dar are un foarte bun sistem de frânare. Odată ajuns jos, dacă vrei, te reîntorci în culme cu teleschiul sau renunți și predai echipamentul. Nu știu dacă o fi existând la Pojorâta-Mălini și un „apres-bull-karting”, după modelul „apres-ski”, dar e o idee de urmat...
Viceprimarul comunei Mălini, Dumitru Amariei, ne spunea că investiția pentru această atracție unică în țară nu a fost chiar mică, dar nici foarte mare, dacă ne gândim la perspective. Cele 25 de bull-kart-uri au costat 80.000 de euro. „Dar cred că va merita fiecare ban, pentru că crește atractivitatea zonei, pe timpul verii. La Mălini sunt 23 de pensiuni și aproape 500 de locuri de cazare, care-și așteaptă turiștii tot anul”.
S-au adaptat, apoi, dispozitivele teleschiului, pentru a putea fi folosite și la agățarea bull-kart-urilor. S-a amenajat pista de bull-karting. S-au cumpărat căști de protecție... pentru că oricât de multă stabilitate are un bull-kart - centrul de greutate este foarte jos, iar roțile din spate sunt înclinate, pentru ca vehiculul să nu se răstoarne -, tot e nevoie de un set de măsuri de securitate în plus.
Spuneam că este un sport... semi-extrem, deși nu e deloc periculos. L-aș încadra în această categorie mai degrabă pentru plusul de adrenalină pe care îl aduce utilizatorului. Normele lui de funcționare recomandă ca bull-kart-ul să fie utilizat de persoane peste 7 ani. Nu fixează o limită maximă și, de aceea, cred că, până la urmă, și decana de vârstă a Mălinilor, mătușa Varvara, la cei 98 de ani ai săi, ar reuși să facă față (mai ales că o știu vioaie), cu condiția ca bătăile accelerate ale inimii să nu-i dăuneze...
În prima săptămână a lunii august, după ce în sfârșit dosarul aprobărilor va fi gata, pista (sau pârtia) de bull-karting va fi inaugurată, la Mălini.
Îndrăznesc să le spun harnicilor și inimoșilor diriguitori ai comunei Mălini din județul Suceava, că pot merge cu inspirația din țările Alpilor mai departe. Bull kart-urile sunt un bun început. Dar... de ce să nu încerce și altceva? Un concurs de cosit sportiv, de exemplu, le-ar aduce și turiști, dar ar rezolva și unele nevoi de întreținere a suprafețelor de pășune. Tradiția locală a creșterii animalelor ar putea fi și ea valorificată într-un program de eco-turism responsabil, în care oamenii orașului să se apropie mai mult de existența tipică a satului de munte, iar gastronomia locală și-ar găsi și ea locul aici. Acestea sunt însă subiecte de explorat într-un reportaj viitor.
Fotografii: Simona Lazăr