Șinca Veche - de la templu dacic la altar creștin
Șinca Veche este un străvechi sat românesc de la poalele munților Făgăraș, cu un peisaj care îți taie respirația. Este locul de unde se pot vedea cele mai frumoase asfințituri, locul în care privirea își găsește odihna, contemplând măreția munților.
01 Septembrie 2017, 13:26
Șinca Veche nu este doar un sat de munte, pe care Dumnezeu l-a înzestrat cu superlativele unui decor natural de vis. Așezarea este o parte vie a istoriei dacice, un loc încărcat de mister, transformat în zilele noastre în altar creștin.
Templul de la Șinca Veche, ascuns printre dealurile împădurile ce străjuiesc localitatea este o moștenire dacică de preț. Templul, cunoscut sub multe denumiri datorită legendelor care l-au înconjurat de-a lungul timpului ("Templul Dorințelor",„Templul Ursitelor”,„Grota de la Şinca Veche”, „Templul Extratereştrilor”) este unul magic, unde energia pozitivă abundă și chiar dacă unele fenomene inexplicabile se petrec uneori, dorințele întotdeauna sunt îndeplinite celor care au inima curată.
Templul este format din cinci încăperi, în care se găsesc două altare, iar pe tavan există un horn prin care se poate vedea cerul. Pereții sunt desenați cu diverse semne, dar și cu texte într-o limbă uitată sau necunoscută. Unul dintre misterele locului este legat de peretele altarului, care are inscripţionate un portret despre care se spune că este al Mântuitorului şi două simboluri care conferă unicitate acestui sălaş – o stea cu şase colţuri, hexagrama, cunoscută sub numele de Steaua lui David sau Pecetea lui Solomon şi cercul Yin-Yang, ambele fiind două simboluri ezoterice, cunoscute în toate şcolile de misterii.
Deși vechimea acestui sanctuar nu a fost stabilită cu certitudine, oamenii de știință sunt tentați să îi atribuie templului de la Șinca Veche origini dacice sau proto-creștine. În ceea ce privește misterele și fenomenele inexplicabile care se petrec aici, nu există însă nici o îndoială. Localnicii din Șinca Veche și cei care au ajuns aici confirmă faptul că locul este plin de mistere.
Ei susțin că de nenumărate ori au auzit coruri de îngeri care parcă cântau în apropierea templului sau chiar anumite vindecări miraculoase s-au produs în preajma Templului Dorințelor. O bătrână povestea că o fetiţă mută din naştere a grăit în apropierea templului, anunţându-şi tatăl că şi-a găsit vitele pierdute prin pădure.
Primarul localității, Radu Munteanu, mărturisea că ”fratele meu a fotografiat locul, iar pe fotografii au apărut nişte pete albicioase, ca nişte mingi de lumină”, făcând referire la fenomenele bizare petrecute în Templul de la Șinca Veche.
Faptul că filmarea sau fotografierea în interiorul Templului devine o adevărată aventură este confirmat și de un reporter care a fost martorul comportării ciudate a propriei camere de luat vederi. Aceasta pornea şi se oprea din înregistrare după bunul ei plac. Vizionând materialul filmat s-au observat imagini pe care cei prezenţi nu le văzuseră în peşteră în momentul filmării. Pe bandă apăreau nişte sfere de lumină şi chiar o siluetă învesmântată într-o mantie de culoare închisă, iar în plan îndepărtat o mână de lumină străvezie.
Mulți dintre cei care au cercetat fenomenele inexplicabile de aici au atribuit templul fie unei civilizații extraterestre sau chiar unor oameni extrem de avansați din punct de vedere tehnologic dar și spiritual.
Nisipul fin din interiorul lăcaşului conține cristale de cuarţ şi siliciu folosite pentru a comunica dacă nu cu civilizaţii extraterestre, atunci cu Divinitatea sau cu fiinţe din alte dimensiuni.
Straniu mai este și faptul că pe dealul unde se află amplasat templul nu se poate cultiva nimic. Solul este radiat și nimeni nu își explică cauza. O legendă susține că în trecutul îndepărtat o navă extraterestră ar fi aterizat pe acest deal și astfel s-a radiat întreg pământul.
Mai mult, la câțiva kilometri de drumul care duce spre templu, se află un fel de amfiteatru acoperit cu iarbă și arbuști, un spațiu cu un diametru de aproximativ 20 de metri, înălțat cu câțiva metri deasupra reliefului înconjurător. Aici există un fel de terase, precum interiorul unei cetăți sau așezări fortificate, care duc spre ipoteza că locul a fost cândva un altar al unei civilizații diferite de ceea ce a consemnat până acum istoria, despre care nu există prea multe informații.
Pentru că Templul ascunde semne ale existenței unei forțe divine, care îi conferă și astăzi o energie pozitivă asociată cu un fel de magie, a făcut ca oamenii să fie atrași spiritual de acest loc și să îl transforme într-un altar creștin. În împrejurimi au fost înălțate biserici și mănăstiri în care credincioșii vin în pelerinaj, considerând locul o portă către alte lumi.