-

ZODIACUL ETRUSC

ZODIACUL ETRUSC este mai puțin cunoscut, între zodiacele vechi europene, asta și pentru că despre etrusci, în sine, se știu prea puține lucruri. ZODIACUL ETRUSC propune însă o perspectivă mult mai exactă asupra destinului, fiind împărțit în 16 case și nu 12, ca zodiacele obișnuite.

Care a fost rațiunea acestei împărțiri? Se știe că anul etrusc, adoptat și de Romulus, la fondarea Romei, la 753 î.Hr., era format din 304 zile, nu îl putem lua ca bază pentru împărțirea zodiacului. De altfel, nici etruscii nu foloseau propriul calendar pentru asta, cele 16 zodii fiind împărțite, câte patru în fiecare anotimp, în răstimpurile dintre echinocții și solstiții ori dintre solstiții și echinocții.

Cât despre numele purtate de cele 16 zodii poartă, ele se suprapun peste  numele a 16 zeități din pantheonul etrusc.

Istoria etruscilor - în ciuda descoperirilor arheologilor din ultimul secol - rămâne în continuare o mare enigmă. În ce privește mitologia lor, se știe că etruscii credeau în divinități celeste și subpământene, iar pe un obiect de bronz descoperit de arheologi la Piacenza există o reprezentare a cerului împărțit în 16 zone, pe care sunt înscrise, în total, numele a 40 de divinități, unele malefice și altele benefice. O parte a acestor zeități a trecut în mitologia latină (care a fost influențată, de asemenea, de cea greacă), iar altă parte s-a pierdut.

Nortia, ocrotitoarea zodiacului etrusc

Una dintre cele mai importante zeități etrusce era Nortia sau zeița sorții, ea fiind și ocrotitoarea zodiacului și a divinațiilor (auspiciilor). Nortia va deveni, în mitologia latină, Fortuna.

Articole înrudite