-

Cireşe din belşug în pieţele bistriţene

Vestitele cireşe de Cireşoaia au "invadat" pieţele bistriţene. Au început să apară până şi soiurile pietroase care se vând cu preţuri între 10 şi 15 lei pe kilogram.

Timp de circa şase săptămâni, cireşoienii estimează că vor avea cireşe din belşug anul acesta şi recunosc faptul că nu sunt tocmai ieftinele fructele, deoarece, spun ei, au o serie de cheltuieli cu întreţinerea livezilor şi aplicarea tratamentelor necesare pentru cireşi, aflam de la Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

În plus, până şi un culegător de cireşe cu ziua este plătit cu 60 până la 100 de lei pe zi, ceea ce contribuie până la urmă la preţul final al unui kilogram de cireşe.

Cei peste 1.600 de localnici din Cireşoaia sunt în totalitate etnici maghiari şi reuşesc într-un an bun să câştige suficienţi bani din cireşe pentru a-şi întreţine familiile şi livezile evident până la o nouă rodire.

Într-un an bun pe dealurile satului bistriţean Cireşoaia se fac mai bine de 1.000 de tone de cireşe datorită microclimatului favorabil din zonă, în lunile de vară centrul satului devenind seară de seară, o mare piaţă de en-gros unde vin cumpărători din toată ţara să cumpere cireşe.

Vestitele cireşe de Cireşoaia ajung an de an şi în ţări precum Ungaria, Republica Moldova ori Austria.

Articole înrudite