-

Deputatul de Mureş, Marius Paşcan, susţine că, în urma interpelării făcute pentru a stopa atacurile urşilor, a primit răspuns că s-au acordat derogări pentru 11 exemplare.

Printr-un ordin al ministrului Mediului, decizia de împuşcare se poate lua la nivel judeţean, a declarat pentru Radio Tg.Mureş Marius Paşcan:

Am primit răspunsul de la premierul Ludovic Orban prin care mi se comunică faptul că s-a aprobat recoltarea a 11 urşi periculoşi din judeţul Mureş. Ministerul Mediului mă informează că s-a simplificat, la solicitarea mea, procedura de intervenţie în cazul urşilor periculoşi, în sensul că ea devine o chestiune de competenţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Şeful compartimentului Biodiversitate din cadrul APM Mureş, Abram Zoltan, susţine însă că nu există posibilitatea împuşcării urşilor pentru că majoritatea sunt acum în hibernare.

Abram mai spune că nu are cunoştinţă de vreo simplificare a procedurilor de recoltare a urşilor:

Nu s-a schimbat nimic, legislativ. În 2019 am cerut ca 144 de urşi să fie împuşcaţi, în zonele de deal şi de coline a judeţului. Apoi, noi am dat 41 de puncte de vedere favorabile pentru gestionarii fondurilor de vânătoare, care s-au dus la minister. În total, am eliberat 18 autorizaţii şi s-au împuşcat 15 urşi. Acum, Ministerul a avizat pentru 12, nu 11 exemplare.

La finele anului trecut, Parlamentul a aprobat modificări la Legea vânătorii.

A fost a eliminat un amendament care stabilea includerea urşilor printre speciile la care vânătoarea era permisă fără restricţii, în sezoanele prevăzute de lege.

Prin acest demers, autorităţile vor putea să reloce urşii sau să îi ucidă, dar asta doar în cazul celor periculoşi.

La ora actuală, în România sunt cel puţin 6.500 de exemplare de urşi bruni care, potrivit experţilor, reprezintă un număr dublu faţă de suprafaţa de pădure existentă.Două treimi din populaţia de urşi din Europa trăieşte în România, iar 75% din această populaţie trăieşte în judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş.

Sursa: rador

Foto: pixabay.com