-

Pâine pentru Săptămâna Luminată (bucate ritualice)

Săptămâna Luminată se deschide o dată cu vestea cea mare a Învierii lui Hristos! În Săptămâna aceasta a Paștelui, când cerurile, după tradiție, sunt deschise, păcatele cele grele se fac ușoare precum fulgul, se zice în popor.

Revenind acasa, de pe meleaguri binecuvantate, cele batute cu pasul de schimnici, primul lucru pe care il fac este sa coc o paine. Mare, frumoasa, aurie. si aromata… Caci aromele painii acesteia din Saptamana Luminata sant un secret pe care-l pastrez de demult. Insa acum, ca nu santem aici decat noi – eu si voi – parca v-as dezvalui ceva din taina aceasta blanda.

Sa zicem ca aluatul se face ca oricare altul: din faina cernuta, sa capete si ea greutatea insesizabila a aerului, din oua cu galbenus de soare, din lapte dulce precum zambetul zorilor in care a fost muls. Cu plamadeala din drojdii proaspete. Cu apa si sare, fara de care nimic nu se face. Da, si cu “miroase”.

Dupa cat de luminoase mi-au fost zilele, dupa locurile pe care le-am invelit cu privirea, dupa oamenii a caror bataie de inima a tinut ritmul batailor mele de inima – dupa acestea toate imi aleg aromele anului. Coaja de lamaie si portocala, sa miroasa a sud bland. Chitra ori mastih de Chios, sa ma legene apele spre o insula greceasca. Piper ori cuisoare, sa-mi aduca asprimi picante amintirile, intr-un an viitor. Vanilie – pentru vise lancezind la soare, fistic – pentru calatorii departe. sofran – sa-mi aureasca zilele si sa-mi aduca prietenia salbatica a muntilor. Seminte de busuioc, sa-mi tin iubirile aproape… Dintre acestea, ori din alte nestiute mirodenii ale lumii, imi aleg aroma unica a painii din Saptamana Luminata.