-

Stopul inteligent, prezentat de un student și un profesor din Hunedoara

Un student şi profesorul său de la Facultatea de Inginerie din Hunedoara propun anul acesta un prototip al unei invenţii spre folosul tuturor şoferilor.

Inventatorul Corneliu Birtok Băneasă si studentul său, Paul Macarie, lucrează la o inventie care, montată în farul de stop al maşinii, va oferi şoferilor care vin din spate informaţii, în timp real, despre starea drumului sau eventualele restricţii.

Utilitatea invenţiei este imediată, dacă ne gândim doar la faptul că atunci când circulăm în coloană vom şti exact care este starea şoselei, înainte de a ajunge, de exemplu, într-o porţiune plină cu gropi.

"Noi am conceput un stop inteligent pentru frână care va prelua informatiile în timp real din trafic, de la senzorii masinii sau dotările acesteia si va transmite soferilor din spate, fiind un stop de frână, ceea ce se întâmplă în trafic la momentul acela.

Va prelua informatii de tipul dacă urmează o groapă, un drum denivelat, indicator cu depăsirea interzisă pe care lumea poate uneori nu are vizibilitatea să îl observe", spune Paul Macarie.

Prototipul stopului inteligent urmează să fie prezentat, pentru început, la saloanele de invetică din tară.

Sursa: rador

Articole înrudite