Ascultă Radio Antena Satelor Live

Activități pregătitoare pentru cultura zmeurului

Activități pregătitoare pentru cultura zmeurului
Foto: MabelAmber, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 26 Ianuarie 2024, 13:03

Pregatirea terenului consta in: aratura de desfundare, la o adancime de cca 50 cm, fertilizarea cu gunoi de grajd, cosirea ierbii, distrugerea buruienilor.

Plantarea

Distanta recomandata, in general, este de 2,5 sau 3 metri, intre randuri, si de 50 cm- 70-1 metru, intre plante.

Drajonii vor fi introdusi in pamant la o adancime de 20 cm, cu radacinile rasfirate. In cazul in care nu cad precipitatii in prima saptamana dupa plantare, putem uda plantele cu cativa litri de apa.

O particularitate a zmeurului cultivat este nr. de recolte obtinute pe parcursul unui an. Exista soiuri cu o singura recolta si soiuri cu 2 recolte/an, datorita acestui fapt se aplica tehnologii de cultura diferite: culturi pe lastari sau sub forma de gard fructifer sau pe araci.

Sistemul de sustinere

Zmeurul are nevoie, de obicei, de un sistem de conducere care sa-i sustina dezvoltarea, cele mai intalnite fiind spalierul cu sarme duble, legate de stalpi de lemn sau beton, in care primele sarme se afla la 60 cm distanta fata de sol, si sistemul de conducere sub forma de evantai. Singura cultura care nu necesita astfel de ajutor este cea sub forma de gard fructifer.

In gradinile familiale se practica sistemul de cultura pe araci; in acest caz distanta intre randuri/pe rand nu trebuie sa fie mai mica de 80 cm si respectiv 120 cm.

Intretinerea solului

Una dintre principalele lucrari de intretinere, in culturile de zmeura, o reprezinta fertilizarea solului, care poate fi cu azot (pentru soiurile mai putin viguroase), cu minerale ( magneziu, postasiu si fosfor) sau organica (cu gunoi de grajd, aplicat la suprafata solului, o data la 2 ani).

Irigarea culturii

Zmeurul nu are radacinile foarte adanci si nu absoarbe suficienta apa din sol, drept pentru care, in special in perioada verii, are nevoie de cantitati suplimentare de apa.

Irigarea poate fi realizata prin aspersiune, o tehnica accesibila, prin care poate fi acoperita intreaga suprafata a culturii sau prin picurare, o metoda care asigura o cantitate de apa constanta, direct la radacina.

Raritul drajonilor – sunt indepartati, in general, drajonii slabi.

Taierea tulpinilor

Taierea se realizeaza in primavara care urmeaza dupa plantarea drajonilor, Drajonii vor fi scurtati pana la un metru lungime, iar incepand cu cel de-al doilea an, pot fi taiate tulpinile de doi ani care au rodit.

In general, zmeurul este o cultura rezistenta la boli si daunatori; cele mai cunoscute boli sunt: putregaiul cenusiu, fainarea, mana, rugina si ca daunatori: viermii zmeurului, molia si gargarita zmeurului. Combaterea acestora se realizeaza cu tratamente fitosanitare specifice, conform principiilor combaterii integrate.

Recoltarea fructelor se realizeaza la maturitatea de consum, manual, cu sau fara receptacul, in general in cutii de plastic de mici dimensiuni.

Atentie - Sunt fructe perisabile, asa ca trebuie culese, depozitate si transportate cu grija.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun