Școlile din localitățile vrâncene dispar din cauza declinului demografic
Mai multe unități de învățământ din județul Vrancea urmează să își închidă porțile începând cu anul școlar 2025-2026, pe fondul scăderii drastice a populației școlare. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, decizia vizează în special școli din mediul rural, acolo unde numărul elevilor a scăzut sub pragul minim necesar pentru funcționare.

Articol de Petruț Mazilu, 04 Aprilie 2025, 10:45
Decizia vizează doar structuri ale unor unităţi de învăţâmânt şi nu şcoli întregi, iar puţinii elevi rămaşi vor fi transferaţi către unităţile de învăţământ de centru, unde actul educaţional poate fi desfăşurat în condiţii mai eficiente.
Printre structurile care se vor închide se numără Grădiniţa cu program normal aparţinând Şcolii Gimnaziale 'Neculai Jechianu' Vrâncioaia, Grădiniţa Păvălari de la Şcoala Gimnazială Spulber, Grădiniţa cu program normal Călienii Vechi a Şcolii Gimnaziale Năneşti, Grădiniţa cu program normal Cătăuţi care aparţine de Şcoala Gimnazială Chiojdeni şi Şcoala primară Bostăneşti, comuna Păuneşti.
Această măsură vine în contextul unei tendinţe de scădere a populaţiei şcolare, care a dus deja la închiderea altor 13 structuri şcolare în anul 2024-2025, respectiv grădiniţe din Vidra, Andreiaşu de Jos, Mărăşeşti, Paltin, Ploscuţeni şi Poiana Cristei, precum şi structuri ale unor şcoli din Bogheşti, Reghiu, Tănăsoaia şi Vrâncioaia.
Un alt efect al reducerii numărului de elevi este creşterea numărului de clase cu predare în regim simultan.
În Vrancea, dintr-un total de 2.393 de clase, aproximativ 300 funcţionează astfel, în special în zonele montane, la unităţi de învăţământ din localităţi precum Nereju, Tănăsoaia, Dumitreşti, Vrâncioaia sau Păuleşti.
Reprezentanţii ISJ Vrancea susţin că vor analiza fiecare situaţie în parte, ţinând cont de specificul fiecărei comunităţi, şi vor încerca să găsească soluţii pentru a asigura accesul la educaţie în localităţile izolate.