Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Articol de Antena Satelor, 01 Noiembrie 2024, 11:26
Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și se pot păstra în lăzi de lemn în pivnițe, depozite, la temperatura de 2-3 grade C și umiditatea de 85-90 %, până la 2 luni. Se mai pot conserva prin congelare, saramură sau în oțet. Din ardeii iuți prin măcinare, se obține boiaua de ardei iute, foarte bogată în vitaminele C și A.
Castraveții – se pot păstra în frigider, la temperatura de 2-3 grade C și umiditatea 90 %, 2 săptămâni. Se mai pot conserva prin murare în saramură sau în oțet.
Roșiile – se recoltează cele pârguite, se înfășoară în hârtie și se păstrează la frigider, la temperatura de 2-3 grade C, circa 2-3 săptămâni. Se pot conserva și sub formă de: suc de roșii, bulion, pastă de tomate; se mai pot așeza în borcane de sticlă, asfel: un strat de roșii mici, unul de frunze de vița de vie și altul de sare, repetându-se până se umple borcanul. Gogonelele se pot conserva prin murare în saramură.
Varza – în cantități mari se poate păstra în silozuri sau șanțuri, la temperaturi scăzute; în cantități mici se vă smulge cu rădăcină cu tot, se leagă frunzele peste căpățână, apoi se agață în beciuri, pivnițe, boxe cu căpățâna în jos, fară să se atingă unele de altele. Se mai poate conserva prin murare în saramură.
Conopida – pentru iarnă se va smulge cu rădăcină cu tot, se leagă frunzele peste căpățână, apoi se agață în beciuri, pivnițe, boxe, la fel ca și varza, fară să se atingă unele de altele. Se mai poate conserva prin saramură sau în oțet.
Ridichile – cele de lună se pot păstra, daca nu li se rup frunzulițele, în frigider, maximum o săptămână de la recoltare. Ridichile negre se vor îngropa în lazi cu nisip sau în șanțuri și se pot păstra până primăvara tărziu.
Guliile – pentru iarnă se smulg cu rădăcină cu tot, frunzele se leagă peste căpățână și se agață în pivnițe, beciuri, boxe, rezistând circa 2 luni de la recoltare.
Hreanul – se păstrează îngropat în nisip, la fel ca celelalte rădăcinoase, în lăzi sau șanțuri. Se poate conserva în oțet (se rade, se pune la borcan și se toarnă deasupra oțet în care s-a diluat puțină sare; se poate combina și cu sfeclă roșie rasă).
Sfecla roșie – se așază în nisip sau în șanțuri și se poate păstra până primăvara tărziu. Se mai poate conserva prin murare în saramură sau în oțet.
Țelina – se păstrează îngropată în lazi cu nisip în beciuri, pivnițe, boxe sau în șanțuri; la 2-3 grade C până primăvara tărziu. Se mai poate conserva prin murare în saramură.
Fasolea verde - se păstrează 2-3 zile de la recoltare în frigider, la 3-4 grade C. Se mai poate conserva prin congelare sau prin pasteurizare.
Fasolea boabe și lintea - se păstrează în pungi, în locuri uscate, timp de 1-2 ani de la recoltare.
Usturoiul – se păstrează în locuri uscate, reci și întunecoase. Temperatura optimă de păstrare este de 2-3 gr. C. Lumina și căldura favorizează înverzirea usturoiului și pierderea calității acestuia.