Cum punem la murat varza?
Articol de Antena Satelor, 17 Septembrie 2024, 11:56
Suntem deja în sezonul când pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună de pus pentru la iarnă.
Varza este regina incontestabilă printre legumele cu proprietăţi benefice organismului, cu multiple calităţi nutriționale și terapeutice.
Știați că: varza, atât crudă, cât şi murată, este bogată în vitamine, mai ales în vitamina C, provitamină A, complexul B, E, vit. U (vitamină anti-ulceroasă), dar şi în fibre vegetale, iar gama de minerale este formată din: calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf.
Simbioza dintre apă, sare şi substanţele nutritive, minerale, vitamine dă verzei murate proprietăţi deosebite după conservare. De asemenea, multe dintre elementele acestea pot creşte în concentraţie, prin fermentare.
De-a lungul vremii, varza murată a fost un aliment nelipsit din călătoriile de lungă durată, deoarece ajută echipajul să nu se îmbolnăvească de scorbut, o boală teribilă cauzată de deficienţa de vitamina C. Specialiştii afirmă că o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul zilnic de vitamina C de care o persoană are nevoie.
Reţetă bună de varză murată
În primul rând, se aleg verzele ce urmează să fie puse la murat; acestea trebuie să aibă foile nu foarte groase și să nu fie cu mult mai mari de-o palmă.
Se ia un butoi în care să încapă în jur de 20-25 de verze și se spală bine. Pe fundul butoiului se pune un strat de sare grunjoasă, foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb și câteva felii de gutui aromate.
Verzele se curată de primele frunze și li se scobește coceanul. Apoi, se așează în straturi bine îndesate, cu coceanul în sus.
Pe fiecare strat de varză se presară sare grunjoasă, rădăcini de hrean, mărar, porumb și cimbru, piper, felii de gutuie.
Procesul se repetă, până se umple butoiul. De asemenea, nu uitați că printre verze se mai pot pune și foi de varză gata tocate, numai bune pentru a face o mâncare de varză călită la iarnă.
Ultimul strat din butoi trebuie să fie unul generos de sare, după care se închide bine capacul. După 24 de ore, dacă varză nu a lăsat apă cât să o acopere, se mai adaugă apă fiartă și răcită, până când varză e acoperită în totalitate.
Atenție! Verzele trebuie să rămână tot timpul sub apă, așa că peste varză se mai pot pune niște teascuri și o piatră grea.
dată la 3 zile se pitroceste (se suflă aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun), până când se acrește. După trei săptămâni, varza ar trebui să fie îndeajuns de acră pentru a putea fi folosită la sarmale și alte preparate.