Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum să îngrijim pomii și arbuștii fructiferi

Cum să îngrijim pomii și arbuștii fructiferi
Foto: Lumix2004, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 23 Ianuarie 2024, 12:21

Pentru ca pomii sa dea recolte mari, sporite de la un an la altul, trebuie ca ramurile de schelet, la toate speciile, sa fie viguroase, sanataoase si cat mai bine garnisite cu ramuri de rod, fructele formandu-se pe acestea, din muguri de rod.

In acelasi timp, este necesar sa se previna slabirea sau pieirea, inainte de vreme a ramurilor de rod in varsta, si sa se asigure formarea in fiecare an a unui număr suficent de ramuri de rod noi.

Mugurii vegetativi incep sa se transforme in muguri de rod in iunie, iulie sau august(in fct de specie), deci cu 1 an inante de a inflori si rodi. Alfel spus, de la formarea mugurilor de rod pana la fructele mature, trec 2 perioade de vegetatie (2 veri).

Fara o pregatire corespunzatoare din vara trecuta, mugurii vegetativi nu se pot transforma in muguri de rod si deci, nu pot da fructe anul urmator.

Odata ce a intrat pe rod, pomul are tendinta naturala (mai ales piersicul, caisul si visinul) de a transforma cea mai mare parte a mugurilor sai in muguri de rod.

Are loc o inflorire abundenta, dar cel mult 10-25% din totalul florilor leaga fructe (exc. Piersicul, care poate lega pana la 80-90% fructe, dar raman mici); iar dintre fructele legate, doar 5-8% ajung la maturitate, restul cad de mici.

Aceasta risipa de flori si apoi de fructe istoveste pomul, deoarece pt inflorit si legarea de fructe, el foloseste cantitati mari de săruri naturale din organele sale de rezerva, substante formate cu 1 an inainte.

Pentru a asigura cresterea si maturitatea fructelor si in acelasi timp si formarea mugurilor de rod, necesari recoltei viitoare, pomicultorul trebuie sa creeze conditii favorabile de viata, de apa si săruri naturale in special.

Aceste conditii presupun:

  • Un sistem radicular puternic, care sa exploreze un volum mare de sol si sa absoarba cantitati mari de săruri naturale;
  • Dezvoltarea viguroasa si in fiecare an aramurilor de schelet , care la randul lor asigura formarea neintrerupta a ramurilor de rod;
  • Un frunzis bogat si sanatos, care sa poata prelucra substantele absorbite prin radacini;
  • Sol aerat, drenat, bogat in humus;
  • Prevenirea si combaterea atacului de boli si daunatori.

In concluzie, este necesar ca terenul din livada sa fie bine lucrat, ingrasat si udat.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun