Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum să ne „asortăm” murăturile

Cum să ne „asortăm” murăturile
Foto: Jenő Szabó, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 17 Septembrie 2024, 11:53

Murăturile asortate reprezintă o soluție bună și pentru sezonul rece, când legumele proaspete sunt mai puțin accesibile; datorită amestecului foarte diversificat de legume, murăturile asortate mulțumesc pe toată lumea, au gust minunat și în plus sunt sănătoase. Prin fermentarea legumelor rezultă bacterii lactice, care ajută la reglarea microflorei intestinale și a imunității; datorită conținutului mare de vitamină C, crește rezistența organismului la infecții. Specialiștii spun că enzimele și antioxidanții pe care acestea le conțin au proprietăți imunostimulante, ajutând pe timp de iarnă, atât la combaterea, cât și la prevenirea afecțiunilor respiratorii. Murăturile sunt ideale și pentru menținerea sănătății pielii, datorită rolului lor de detoxifiere Pentru a crește beneficiile murăturilor pentru sănătate, este recomandat că lângă acestea să fie adăugate mărar și usturoi. Mărarul are flavonoide, cu rol antioxidant, în timp ce usturoiul este antimicrobian. De asemenea, boabele de muștar ajută la prevenirea balonării.

Murături asortate- varianta I

Ingrediente:

2 bucăți conopidă de mărime medie, 2 bucăți sfeclă roșie de mărime medie 1/2 kg castraveți, 2 bucăți ardei iute, 1 bucată hrean mărar uscat, bețe de mărar, bobițe de muștar, frunze de vișin, sare, apă.

Mod de preparare: Sfecla se curăță, se spală și se taie rondele. Castraveții se spală și se taie rondele. Hreanul se curăță de coajă și se taie fășii subțiri. Ardeiul iute se spală și se taie în rondele mici. Conopida se desparte în buchețele, se spală. Se așază pe fundul borcanului câteva bobite de mustar și florile uscate de mărar apoi se pune un rând de conopidă, ardei iute, sfecla roșie, castraveți. Hreanul se aranjează printre legume. Frunzele de vișin se pun deasupra, apoi urmează bețele de mărar, fixând bine compoziția din borcan cu ele pentru a nu se ridica la suprafață când se toarnă saramura. Se prepară o saramură din o lingură de sare la 1 l de apă, se fierbe până se dizolvă sarea, după care se toarnă fierbinte în borcane și se închid cu capac etanș.

Murături asortate - varianta II

Ingrediente: Castraveți -10 bucăți mici, Pepeni - 2 bucăți mici, Varză roșie -1 bucată, Gogonele roșii și verzi- 1/2 kg, Ardei Kapia - 5 bucăți, Gogoșari - 5 bucăți Conopidă -1 bucată, Morcov - 1 bucată, Hrean, mărar uscat, Frunze de țelină, Usturoi, sare pentru murături.

Mod de preparare: Se spală foarte bine legumele, se aleg să nu fie lovite, stricate. Se așază într-un borcan mare, cât mai estetic. Se pregătește o saramură, o lingură vârf de sare la 1l de apă, se fierbe până se dizolvă sarea, după care se toarnă fierbinte în borcane și se închid cu capac etanș. Se depozitează în camară.

Toamna în viticultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:53

Toamna în viticultură

În viticultură, anul acesta, după cum se preconizează, din punct de vedere calitativ, recolta de struguri va fi...

Toamna în viticultură
Toamna în agricultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:45

Toamna în agricultură

A venit  toamna, frumosul și bogatul anotimp al culegerii roadelor datorate invesțiilor făcute, muncii și efortului...

Toamna în agricultură
Cum se cultivă pătrunjelul?
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:33

Cum se cultivă pătrunjelul?

Plantă originară din sudul Europei si Asia de Vest, pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și...

Cum se cultivă pătrunjelul?
Cum punem la murat varza?
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:56

Cum punem la murat varza?

Suntem deja în sezonul când  pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună...

Cum punem la murat varza?
Compotul și alte bunătăți din prune
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:49

Compotul și alte bunătăți din prune

Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă...

Compotul și alte bunătăți din prune
Suc de fructe, direct din livadă II
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:41

Suc de fructe, direct din livadă II

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale...

Suc de fructe, direct din livadă II
Suc de fructe, direct din livadă I
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:35

Suc de fructe, direct din livadă I

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri nutritive,...

Suc de fructe, direct din livadă I
Tot ce vrei să știi despre cătină - V
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 10:56

Tot ce vrei să știi despre cătină - V

Fructele de cătină trebuie recoltate în stare bine coaptă, iar după recoltare ori prelucrate rapid ori congelate....

Tot ce vrei să știi despre cătină - V